Image default
Amenajare dormitor Practic

Pasi esentiali in amenajarea dormitorului

Dormitoarele apartamentelor de bloc nu ofera solutii de reamenajare spectaculoase. Spatiul redus, impreuna cu functiunea lor centrala sunt cele mai importante impedimente pe care astfel de incaperi le ridica.

Dormitorul apartamentului pe care il prezentam are o suprafata de 12 mp. Arhitectonica locuintei nu a permis aplicarea niciunei solutii de redimensionare a acestui spatiu. In consecinta, reamenajarea a trebuit gandita in conditiile acestei suprafete. Ea a fost proiectata in doua etape: cea a lucrarilor de renovare si cea a amenajarii interioare.

In prima etapa au fost refacute finisajele de pe toate suprafetele. Mai intai insa a fost inlocuita fereastra cu una termoizolanta si cei doi pereti exteriori au fost izolati prin placare cu polistiren expandat. Placile, cu grosimea de 3 cm, au fost lipite in puncte cu ipsos adeziv, iar in zonele lor de intalnire au fost montate holtzsuruburi cu capete speciale pentru fixare.

Peste stratul de polistiren a fost tras glet in care a fost integrata si plasa de armare din fibra de sticla. Glafurile interioare ale ferestrei au fost placate cu gips-carton, iar pe pardoseala a fost montat parchet laminat. Vechiul linoleum care era lipit pe pardoseala a fost pastrat, deoarece el functioneaza ca un strat suplimentar izolator atat termic, cat si fonic.

In etapa secunda a fost gandit, intai de toate, felul in care urmeaza sa fie mobilata camera. Din cauza spatiului restrans, proprietarii au abordat de o maniera minimalista aceasta problema. In consecinta, singurele corpuri de mobilier care au fost ampasate aici au fost patul si o comoda. S-a putut renunta la un corp de mobilier necesar depozitarii hainelor datorita celor doua dressing-uri construite in vestibul.

Pe unul din pereti au fost montate doua rafturi, cel inferior fiind prevazut cu spoturi luminoase. Noua instalatie electrica a fost construita in asa fel incat toate corpurile de iluminat din camera sa poata sa fie controlate de pe ambele parti ale patului.

Caloriferul vechi din fonta a fost inlocuit cu unul din otel. In acet proces au fost montate si conducte noi de tur si retur. Pentru acestea s-au folosit tevi din polipropilena cu insertie metalica.

Etape de lucru:

  1. Lucrarile au inceput cu inlocuirea ferestrei cu una noua, performanta in domeniul termoizolatiei. Imediat dupa montaj, pe glafurile interioare au fost lipite placi din gips-carton. Ele indeplinesc si rolul de izolator, dar si pe cel de substrat pentru finisaje.
  2. Cei doi pereti exteriori ai camerei au fost placati cu placi de polistiren cu grosimea de 5 cm. A fost folosit sistemul de lipire in puncte cu ipsos adeziv.
  3. Peste suprafata din polistiren a fost montata plasa de armare din fibra de sticla, absolut necesara in cazul acestui tip de lucrari. Aceasta are un rol important in aderenta stratului de glet si in protejarea zonelor de imbinare ale placilor.
  4. Atat peretii izolati cu polistiren, cat si cei care nu au avut nevoie de strat protector au fost trecuti prin procesul de gletuire pentru a se obtine suprafete perfect plane.
  5. Inainte de toate operatiile descrise mai sus, pe unul din pereti au fost fixate in holtzsuruburi sase console. Ele vor servi drept suport pentru cele doua rafturi care vor fi montate aici.
  6. Pentru a creste gradul de aderenta al placilor de polistiren la pereti, la imbinarile lor au fost montate holtzsuruburi prevazute cu discuri speciale pentru fixare.
  7. Instalatia electrica refacuta a fost cu mult mai complexa decat cea initiala, deoarece s-au montat mai multe corpuri de iluminat, iar proprietarii au dorit ca acestea sa poata fi actionate de pe ambele parti ale patului.
  8. Deasupra patului au fost montate, pe console, doua rafturi. Acestea au fost confectionate pe comanda, din PAL laminat.

Articole similare

Decor natural pentru mesele de Sarbatori

casamea.ro

Cum decoram dormitorul?

Madalina Craciun

Stilul scandinav in amenajarea dormitorului

casamea.ro

Lasă un comentariu