Image default
LifeStyle Retete

Pas cu pas: turta dulce in forma de ursuleti

Voi ce desert v-ati gandit sa faceti in acest weekend? Daca nu aveti inca o idee, va propunem  o reteta delicioasa pe care puteti sa o incercati si de Paste: turta dulce in forma de ursuleti. Reteta  este extrasa din cartea „Figurine din turta dulce” – Idei creative, de Toszegi Judit, de la Editura Casa.

Ingrediente

500 g miere

250 g unt sau margarina

250 g zahar

1 kg faina

cate 1 lingura de scortisoara si cuisoare pudra

1 lingurita cu varf de bicarbonat de sodiu

1 ou

Preparare

Se amesteca la foc mic mierea cu untul si cu zaharul. Se ia de pe foc si se lasa la racit. In acest timp, intr-un vas mare se amesteca ingredientele uscate: faina si condimentele, respectiv bicarbonatul de sodiu. Cand ingredientele sunt doar caldute, se amesteca impreuna cu faina condimentata si se adauga si oul intreg. Se framanta bine aluatul, se acopera si se lasa sa se odihneasca intr-un loc racoros cel putin 1-2 ore.

Intinderea aluatului si decuparea formelor

Se iau din aluat portii mici, cat incap in palma, si se framanta bine pana ce aluatul devine omogen. Se intinde apoi cu sucitoarea pe blatul de lucru pana ajunge la o grosime de 4 mm. Dintr-o portie se decupeaza circa 1-2 forme. Aluatul ramas se adauga la urmatoarea portie.

Coacerea

Figurinele decupate se ridica cu lama lata a unui cutit si se asaza in tava de copt, cu grija, sa nu isi modifice forma. Acestea se asaza la distanta de cate 1 cm unele de altele, deoarece in timpul coacerii isi maresc dimensiunile. Se pune tava in cuptorul preincalzit la 180 °C pentru circa 10-15 minute. Turta dulce este coapta atunci cand marginile formelor incep sa se rumeneasca usor. Se lasa figurinele in tava pana se racesc, altfel se pot rupe.

Glazura alba

Se pregateste zaharul pudra. In caz de nevoie se macina si se cerne pentru a nu ramane granule. Se bate un albus pana devine tare. Se prepara o portie intreaga doar atunci cand ornarea se face de catre mai multe persoane. Daca se lucreaza individual, atunci se imparte spuma in doua, si in aceasta jumatate de portie se adauga, putin cate putin, 100 g de zahar pudra. Consistenta glazurii este potrivita atunci cand la scoaterea telului din vas, spuma nu isi modifica forma.

Glazura bruna

Se pun intr-un vas mic 1 lingurita de cacao si tot atata zahar pudra. Se sparge un ou si din albusul acestuia se adauga 1 lingurita langa pudra de cacao si cea de zahar. Cu ajutorul unei pensule subtiri cu fire tari se prepara cateva picaturi de glazura bruna. Din aceasta glazura se utilizeaza in general foarte putin, de aceea nu merita sa se prepare o cantitate mare, ci pe parcurs, cate putin, in functie de nevoi. Glazura bruna se aplica cu pensula pe turta dulce coapta si racita.

Ornarea cu glazura

Se toarna glazura intr-o punga de nailon groasa pentru ca orificiul mic, taiat cu foarfeca la unul dintre colturi, sa nu se largeasca in timpul lucrului. Se asaza varful pungii pe turta, dupa care se conduce, in functie de model, tinand-o la circa 2-3 mm distanta de aceasta, astfel liniile obtinute vor fi drepte si uniforme. Daca desenul nu reuseste, nu se sterge imediat, ci se asteapta pana se usuca. Dupa uscare, glazura se desprinde usor, fara a lasa urme, iar turta se poate orna din nou.

Pictarea

Pentru obtinerea de turte dulci colorate, se coace forma dorita si se lasa la racit. Suprafata turtei se coloreaza cu o pensula imbibata in colorant alimentar lichid. Pentru suprafete mari se utilizeaza pensule late si plate. Pentru a obtine un efect unitar, se aplica doua straturi de colorant. Inainte de aplicarea celui de-al doilea strat, se asteapta uscarea completa a celui anterior. Dupa ce se usuca si acest al doilea strat, turta se poate orna cu glazura alba. La aplicarea ornamentelor albe, se recomanda folosirea unei pensule separate.

Garderoba ursuletului

Se confectioneaza sabloane pentru hainutele ursuletului, folosind modelul de pe tipar, care se asaza pe o hartie de copt, se traseaza contururile, dupa care se decupeaza. Se asaza sabloanele pe aluatul intins si cu un cutit ascutit se decupeaza dupa contur. Dupa coacerea si racirea turtelor dulci, se coloreaza partile corespunzatoare cu pensula imbibata in colorant alimentar lichid. Dupa uscarea colorantului se continua ornarea cu glazura alba. Trasaturile fetei ursuletului, interiorul urechilor si palmele se deseneaza cu glazura bruna.

Editura Casa te provoaca in aceasta saptamana ca pregatire pentru sarbatorile pascale sa faci cu copilul tau Garderoba ursuletului, ca de Pasti sa puteti face iepurasi, puisori, oua, etc.

Trimite pe pagina de Facebook poze cu realizarile tale, spune cum te-ai simtit facand asta, pana luni, 11.04.2016. Cea mai frumoasa si emotionanta magie este premiata cu o carte gratuita Figurine din turtă dulce – Idei creative 120.

Material oferit de Editura Casa

Sursa foto: Editura Casa

Articole similare

IMPRESII – Jurnal in imagini

comunicat de presa

Cancer de la implanturile mamare: mit sau realitate?

Alexandra Furnea

TROCAL InnoNova, noua generatie de profiluri fara plumb

casamea.ro

Lasă un comentariu