Image default
Echipamente si materiale de constructii Solutii Constructive

Pardoseli din marmura pentru interioare spectaculoase

Folosirea placilor de marmura pentru pardoseli este una din cele mai bune modalitati de a crea un ambient frumos si totodata elegant.

Inca din antichitate, marmura a fost utilizata la construirea unor impresionante palate, temple si statui. De-a lungul timpului, aceasta a fost adoptata de numeroase popoare, iar in prezent este folosita la placarea fatadelor, pavarea trotuarelor, la acoperirea treptelor si la constructia semineelor, ca blat pentru bucatarie sau glaf pentru ferestre.

Marmura este o roca metamorfica obtinuta prin recristalizarea in conditii de temperatura si presiune foarte ridicate a unor roci si materiale fosile. Datorita varietatii de elemente ce se cristalizeaza, rezultatul este mereu unic, fiecare bucata de marmura fiind strabatuta de nervuri de forme si culori din cele mai variate. Albul, rosul, verdele, cenusiul si griul sunt printre cele mai comune culori pentru marmura. Se poate opta pentru marmura naturala sau artificiala. Aceasta din urma reproduce procesul natural de formare a rocilor, respectiv al aspectului de marmura.

Placarea pardoselilor cu marmura ofera multiple avantaje, cum ar fi: durabilitate (cu o intretinere adecvata, pardoseala din marmura rezista la fel de mult ca si constructia), flexibilitate (datorita varietatii de culori, dimensiuni si forme ale nervurilor). In plus, in zonele foarte calduroase, aceasta ofera racoare chiar si in cele mai fierbinti zile. Un alt avantaj al acestui tip de pardoseala este intretinerea extrem de usoara, putandu-se face cu apa calda si un detergent special. De asemenea, marmura constituie un mediu impropriu dezvoltarii microorganismelor patogene sau alergene, motiv pentru care este recomandata in locuri unde factorul igienic este foarte important.

In ciuda acestor avantaje, marmura este mai putin utilizata decat gresia. Aceasta in primul rand datorita pretului mai ridicat. Fiind un material rece, nu este recomandata pentru locuintele din zonele cu clima rece. In lunile de iarna ceasta problema se poate rezolva prin acoperirea pardoselii cu covoare calduroare pentru a atenua senzatia de racoare pe care o provoaca. De asemenea, marmura este sensibila la acizi si grasimi, iar produsele abrazive ii provoaca zgarieturi. Periodic, marmura necesita aplicarea  unui strat protector de ceara.

Ca orice tip de pardoseala, marmura prezinta o serie de avantaje si dezavantaje, ceea ce o face mai mult sau mai putin recomandabila, in functie de context si functionalitatea fiecarei incaperi.

Articole similare

P+1E 0910

RL online

Cum se obtine acordul de mediu pentru constructii?

revista Planul Casei Mele

In Bucuresti pretul garsonierelor noi porneste de la 23.400 de euro

RL online

Lasă un comentariu