Image default
Calatorii LifeStyle

Parcul Guell, o atractie turistica de neratat in Barcelona

Parcul Guell din Barcelona, Spania, este, probabil, cel mai original si creativ parc care s-a construit vreodata. Pe langa faptul ca reprezinta una dintre atractiile turistice de top ale orasului, parcul Guell se numara printre lucrarile definitorii ale arhitectului catalan Antonio Gaudi, cel care a proiectat si faimoasa biserica Sagrada Familia.

Numele parcului provine de la proprietarul terenului, contele Eusebi Guell, un „dezvoltator imobiliar” din secolul al XX-lea care a vrut sa construiasca un cartier rezidential de lux si exclusivist (inconjurat de un zid inalt si doua porti mari) pe o suprafata de 15 hectare, pe un deal stancos, cu vegetatie putina. Contele Guell si-a gasit sursa de inspiratie in miscarea „english garden city”, care era foartea populara in acea vreme.

Prin urmare, contele l-a angajat pe Gaudi, iar marele artist a proiectat un parc, cu locuri separate pentru masini si oameni, cu locuri publice si 60 de loturi pentru case particulare. Gaudi a construit, aranjat si decorat toate spatiile publice din parc, dar proiectul de constructie nu a avut succes. In cele din urma, doar doua case au fost construite, dar nici una dintre nu a fost proiectata de Gaudi. Contele Guell s-a mutat si a trait intr-una din cele doua case. Cealalta resedinta a jucat rolul de casa de spectacole.

Deoarece nimeni nu a fost interesat de cea de-a doua casa, contele Guell a sugerat ca ar trebui sa o cumpere Gaudi. Artistul s-a folosit de toate economiile sale pentru a cumpara aceasta casa de lux construita de Francesc Berenguer, in 1904. Gaudi si familia sa au locuit in Parcul Guell pana in 1926, cand artistul a murit. In 1963, casa a fost transformata in muzeu, iar in 1969 a deveni monument artistic si istoric de interes national.

Parcul Guell, proiectat intre 1900 si 1914, este o reflectie a viziunii marelui Gaudi despre arhitectura. Potrivit lui, arhitectura ar trebui sa lase impresia ca este o parte organica a naturii. Astfel, in perioada in care a lucrat pentru parc, Gaudi s-a folosit de experienta sa de arhitect peisagist si de cunostintele sale din domeniul botanicii. Rezultatul este un parc cu vegetatie bogata si alei serpuite, cu suprafete pietroase inspirate din natura si alte constructii cu forme ondulate, acoperite cu ceramica fina, dar neuniforma, inglobate intr-o masa de ciment. Prin aceasta tehnica, numita trencadis (spartura), Gaudi a creat ornamente delicate si sofisticate.

Parcul Guell a fost al doilea parc proiectat de Gaudi. Primul parc public planificat de Gaudi in Barcelona s-a numit Parcul Ciutadella. 

Articole similare

AQUANALE, targul de piscine, saune si wellness

Ion Diamandi

Macaroane cu carne la cuptor

de la cititori

Royal Horse Jumping Finals asteapta peste 120 de cupluri (cal si calaret) in perioada 23-26 august 2012

comunicat de presa

Lasă un comentariu