Image default
Home

Sfaturi pentru intretinerea parchetului

Murdaria de orice tip si petele pun in pericol aspectul parchetului. Din fericire, o intretinere corecta ii poate prelungi viata, dar si aspectul initial.

Parchetul laminat este rezistent la substante chimice, lovituri si, intr-o oarecare masura, la umezeala. In plus, se intretine extrem de usor. Aceste avantaje il recomanda pentru zonele cu trafic intens. Intretinerea lui se face prin aspirarea periodica si prin spalarea cu mopul sau laveta umeda. Petele de orice fel trebuie inlaturate imediat ce au aparut, cu solutii speciale pentru parchet. Pentru a nu-l zgaria, aplica pe picioarele mobilierului talpi din pasla sau alte tipuri de protectie. De asemenea, cand muti corpuri de mobilier grele, te sfatuim sa le ridici, si nu sa le impingi pe suprafata parchetului.

In cazul in care ai montat parchet pe holul de la intrare, protejeaza-l de praf, noroi, pietricele sau cioburi cu ajutorul covoraselor.

Parchetul laminat prezinta dezavantajul ca, odata deteriorat, nu poate fi reparat si raschetat.

Parchetul din lemn masiv creeaza o atmosfera calda, primitoare, fiind ideal pentru  interioarele clasice. Spre deosebire de cel laminat, acesta este mai pretentios si permite doar spalarea cu detergenti speciali. Intretinerea lui se face prin aspirare si curatare cu mopul sau cu laveta umeda. Nu folosi apa din abundenta atunci cand il stergi, intrucat aceasta poate duce in timp la deteriorarea lemnului.

In zonele cu trafic intens, dupa aproximativ 6-7 ani, apar semne de uzura. Asta nu inseamna ca trebuie sa schimbi parchetul, ci doar sa-l refinisezi. Operatiunea presupune eliberarea incaperii respective si indepartarea plintei. Daca gradul de uzura este ridicat, devine necesara raschetarea lui, urmata de lacuirea in straturi succesive. Prin raschetare vei indeparta un strat de lemn de 0,2-0,3 mm. Pentru relacuire, va trebui sa consulti un specialist, care sa aleaga cel mai potrivit lac. Este foarte important sa stii ca lucrarile de reconditionare nu vor duce la pierderea calitatilor parchetului, ci dimpotriva, acesta va arata ca nou. Atentie! Produsele destinate curatarii parchetului trebuie aplicate numai dupa doua saptamani de la lacuire.

In ceea ce priveste parchetul din lemn stratificat, ii poti slefui stratul de uzura, dar nu de foarte multe ori, deoarece ii vei reduce rezistenta.

Parchetul din esente exotice (mahon, nuc brazilian, bambus) se intretine exact ca cel din lemn masiv. Nu iti recomandam sa-l speli cu detergent lichid, sapun sau alte solutii neavizate pentru parchet, deoarece pot produce umflarea suprafetei lamelelor. Si in cazul acestui tip de parchet poti aplica o ceara speciala.

Sfat

Pentru a supraveghea umiditatea din locuinta, foloseste un dispozitiv special, denumit umidometru. Umiditatea specifica lemnului poate fi mentinuta doar daca cea din casa este cuprinsa intre 40% si 55%.

Ce trebuie sa eviti

– materialele de curatare abrazive (spacluri, perii din sarma, bureti aspri);

– aplicarea de ceara in exces;

– produsele de intretinere care contin detergenti, solventi sau alte substante chimice care pot deteriora suprafetele din parchet;

– produsele de curatat destinate placilor ceramice sau pardoselilor din vinilin; 

Articole similare

Dual trend alert – it’s orange and it’s velvet

casamea.ro

Cativa pasi extrem de simpli pentru o casa mai „verde”

Ana Mincu

Cât de important este somnul pentru sănătatea organismului?

casamea.ro

Lasă un comentariu