Image default
Home

Obiectele sanitare: cum le alegem si unde le montam

Dotarea baii cu obiectele sanitare necesare reprezinta o etapa-cheie in procesul de amenajare. Daca sunt alese si montate corect, acestea vor asigura o functionare optima si iti vor oferi suficienta libertate de miscare.

Cada si/sau cabina de dus

Datorita formelor diverse (patrate, dreptunghiulare, rotunde, sub forma de scoica, cu design retro, cu forme atipice, cu spatii pentru sezut etc.), cazile se pot integra in orice tip de baie. Modelele pe colt prezinta avantajul ca lasa mai mult spatiu intr-o baie de mici dimensiuni.

In mare masura, suprafata baii „dicteaza” forma cazii: daca ai o baie dreptunghiulara, este indicata o cada pe colt; daca este patrata, e de preferat o cada clasica, dreptunghiulara.

Inainte de amplasare, trebuie masurat foarte bine spatiul; trebuie luate in calcul cadrul si forma obiectului, lasand spatiile necesare pentru finisaje.

Cazile au nevoie de suporti speciali din metal sau de cadre din caramida si nisip. Exista cazi care au loc prevazut special pentru robinete, iar altele se monteaza in afara cazii, pe perete.

Daca optezi pentru o cabina de dus, aceasta poate fi montata, in general, in locul cazii. De asemenea, este necesar sa masori spatiul in care va fi montata.

Etanseitatea cabinei de dus este un element important. In acest scop, peretii cabinei ar trebui prevazuti cu un sistem de garnituri incolore elastomerice si cu banda magnetica. Sunt de preferat cabinele de dus cu usi dotate cu rolete cu rulmenti. Aceasta varianta permite ca usa sa se deplaseze si sa fie manevrata usor si fara zgomot.

Este necesara izolarea suplimentara a peretelui pe care se pune cabina, mai ales daca este un perete exterior al cladirii.

Lavoarul

Achizitionarea unui lavoar este strans legata de spatiul disponibil pentru montaj, numarul de persoane care il utilizeaza (ceea ce poate duce la instalarea unui lavoar dublu, daca baia este utilizata in mod constant de doua persoane), varsta si inclinatiile estetice, geometria cazii de baie (in cazul in care aceasta exista deja, pentru a pastra linia aceluiasi stil). In baile mai putin spatioase (sau in cele de serviciu) este indicat un lavoar de colt, subdimensionat, cu picior scurt.

Cand suprafata salii de baie permite, ideal este un model de lavoar complet, care are in dotare oglinda, mobilier de pardoseala si suspendat.

Daca nu doresti sa apelezi la un specialist pentru a monta lavoarul, este bine sa stii ca inaltimea fata de sol trebuie sa fie intre 80-85 de cm, dar poate creste (si pana la un metru) in functie de talia persoanelor care il folosesc. Daca optezi pentru doua lavoare, distanta dintre ele trebuie sa fie de minimum 40 cm. Nu in ultimul rand, asigura-te ca in fata unui lavoar exista un spatiu de minimum un metru patrat. In cazul corpului de WC, pentru a economisi spatiu, bazinul poate fi montat in perete.

Articole similare

Stii sa-ti cureti corect peretii?

Alexandra Petraru

Spectacular transformation of an old Bucharest house

casamea.ro

Hans Op de Beeck: Sea of Tranquillity

comunicat de presa

Lasă un comentariu