Image default
Calatorii LifeStyle

O tara surprinzator de conventionala

Exista sarbatori care se pastreaza de pe vremea paganilor si multele altele crestine. In afara Vienei, pe la festivalurile rurale veti mai putea vedea barbati in panataloni scurti, de piele, cu bretele (Lederhosen), purtati indeobste cu camasi si sosete albe si un fel de ghete si femei imbracate in Dirndl, adica niste camasute albe crete, peste care se poarta o rochie cu bretele si corset si un sort lung alb. Nealterata definitiv de tavalugul modern si mult prea comercial al turismului de masa, Austria e inca perceputa ca o tara romantica.

Sarbatori anuale

Ianuarie – Prima zi din an incepe cu salve de pusti (“Neujahrsschießen”) dar si cu vestitul concert de anul nou al orchestrei filarmonicii din Viena: “Neujahrskonzert“ (pe care l-am vazut si eu ani de zile in transmisie directa la TVR). Pe 5 ianuarie tineri imbracati in alb (Glöckler), umbla din usa in usa avand pe cap decoratii imense luminate pe dinauntru. Pe la cingatori au atarnate clopotele. Acesti tineri costumati danseaza pentru a trezi pamantul la viata si spiritul naturii.

Februarie – este sezonul balurilor in Austria. Cel mai faimos este balul operei din Viena la care participa toate oficialitatile politice, bogatii, faimosii dar si toti cei ce doresc sa ajunga in aceste cercuri si apropierea lor. Evenimentul are parte de o atentie deosebita din partea presei. Cu aceste ocazii, tinerii isi fac debutul, adica intrarea in societate. Tot in luna februarie se organizeaza carnavalul, momentul culminant al acestei luni pline de evenimente.

Martie si Aprilie – Este momentul Pastelui sarbatorit cu oua inrosite, buchetele din 7 feluri de ierburi fiecare simbolizand altceva, focuri in aer liber aprinse in noaptea invierii, s.a.m.d. Pe 23 aprilie se sarbatoreste ziua Sfantului George patronul cailor.

Mai – Noaptea de dinainte de 1 Mai este numita Noaptea Sfantului Filip, patronul ordinii. In numele lui, cete de tineri se plimba pe strazi si aduna tot ceea ce e in dezordine sau lasat vraiste depozintandu-le apoi langa biserica. Ca sa-ti recuperezi ce ti-a fost astfel confiscat trebuie sa faci o donatie. Pe 1 Mai se sarbatoreste ca si in alte tari, ziua muncii.

Iunie – In iunie se sarbatoresc Pentecost (coborarea sfantului Duh asupra apostolilor dupa inviere) si Fronleichnamstag de obicei prin intermediul unor procesiuni si festivitati religioase organizate de societati locale, cluburi si ghilde. Pe 21 iunie focuri in aer liber sunt aprinse pe varful muntilor in carul unor festivitati de inspiratie pagana, festivitati care mai presupun mese copioase si o mare durere de cap foarte asemanatoare cu o mahmureala pe data de 22.

Iulie si august – Pe timul verii, austriecii se retrag pe cat posibil in apropierea lacurilor unde trebuie neaparat sa bea multa bere si eventual sa se antreneze la inot. Pe 25 iulie e ziua sfantului Jakob, ocrotitorul taranilor si oierilor. E onorat prin dansuri, intreceri de wrestling si diverse alte petreceri campenesti. Pe muntele Dürrnberg ghildele minerilor organizeaza dansul antic al Sabiei. Nu conteaza ca de fapt nu mai exista mineri azi, companiile care detin minele le-au transformat in muzee.

Septembrie & Octombrie – Festivalurile recoltei si cele de multumire pentru un an bun si roditor se organizeaza in toata Austria. 31 Octombrie este ziua tuturor sfintilor – o foarte mare sarbatoare in comunitatea catolica.

Noiembrie – Pe 1 noiembrie este ziua tuturor sufletelor, moment in care mormintele sunt decorate cu flori si lumanari – o sarbatoare foarte importanta in care toti mortii sunt comemorati.

Decembrie – Ultima luna din an este desigur marcata de traditiile si obiceiurile legate de Craciun. Pietele de Craciun se organizeaza inca de la sfarsitul lunii noiembrie. Pe 6 decembrie se sarbatoreste sfantul Nicolae, echivalentul austriac al lui Mos Craciun, personaj care in viziunea lor arata ca un episcop si nu ca un grasan cu obrajii rosii, oarecum degustator inveterat al licorilor de orice fel. El aduce daruri marunte urmand ca cele adevarate sa vina de Craciun. Ajunul Craciunului e poate mai important in Austria decat Craciunul propriu-zis.

Magazinele se inchid de la pranz. Slujba de noapte se incheie la lumina lumanarilor si in sunetele cantecului Stille Nacht. Craciunul se petrece in familie si in zilele urmatoare: 25 si 26 decembrie.

Anul nou se numeste Silvester in Austria deoarece 31 decembrie este ziua sfantului Silvester. E celebrat indeobste cu focuri de artificii si petreceri la scala larga.

Bine de stiut!

Limba nationala: germana
Moneda: Euro (EUR)
Produs intern brut (PIB): 231,8 miliarde Euro (2004)
PIB/locuitor: 28.800 Euro (2004)
Repartitia populatiei active pe sectoare (2004):
– agricultura: 2% (1% din populatia activa)
– industrie: 33% (27% din populatia activa)
– servicii: 65% (68% din populatia activa)
Rata somajului: 6,4% (octombrie 2005 – conform UE)
Ora oficiala: GMT + 1 ora
Ora de vara (de la ultima duminica din martie pana la ultima duminica din octombrie): GMT + 2 ore
Greutati si masuratori: sistemul metric
Electricitatea pentru consumul casnic: 220 V
Prefix telephonic international: 0043
Cod internet: AT

Articole similare

78% din bulionul şi pasta de tomate analizate trebuie retrase de la comercializare!

casamea.ro

AFI Palace Cotroceni da startul campaniei „MEGA LICHIDARE DE STOC” Urmeaza trei zile de consecutive de reduceri de peste 70%

comunicat de presa

Whirlpool Romania prezinta hotele Art Gallery

comunicat de presa

Lasă un comentariu