Image default
Legislatie Solutii Constructive

O noua lege, pentru cei care vor sa vanda, sa cumpere sau sa inchirieze locuinte

Este vorba despre obligativitatea certificatelor de performanta energetica, fara de care orice tranzactie va fi catalogata drept nula. Nu va mai functiona nicio portița legislativa, cum este acum declaratia pe proprie raspundere ca nici vanzatorul, nici cumparatorul, nu au nimic impotriva tranzactiei fara acest act. Comisia Europeana nu mai permite un asemenea comportament, iar Romania nu vrea sa se ajunga la declansarea unei proceduri de infringement.

Importanta certificatului de performanta energetica a fost promovata intens in ultima perioada, dar, chiar daca ii inteleg utilitatea, romanii prefera sa incheie tranzactiile in modul traditional. Este si firesc, certificatul inseamna un cost un plus. Insignifiant, raportat la valoarea casei si la beneficiile pe care le aduce, dar aceste aspecte nu par sa conteze intr-o tranzactie in care sunt implicate atat de multe alte costuri marunte incat tinzi sa elimini orice plata suplimentara.

„Situatia cu certificatele s-a imbunatatit, in sensul ca lumea a aflat si a inceput sa accepte necesitatea certificatului. Oamenii au inteles rolul acestui act. La inceput, a fost privit ca o noua cheltuiala inutila, dar cand clientii si-au dat seama ca prin acel certificat afla lucruri importante despre cheltuieli viitoare legate de acel imobil, au fost dornici sa il solicite. Totusi, inca este loc de mai bine”, arata Emilia Cerna Mladin, presedintele Asociatiei Auditorilor Energetici.

Din 9 iulie, orice tranzactie fara certificatul verde poate fi anulata

Din  vara aceasta, certificatul de performanta energetica va fi insa obligatoriu. Orice tranzactie care implica o locuinta, indiferent daca este vorba despre vanzare, cumparare sau inchiriere, ar putea fi declarata nula, daca aceasta conditie nu este respectata. Guvernul a adoptat deja un proiect de lege prin care reglementeaza procedura de eliberare a certificatelor de performanta energetica a cladirilor, astfel incat actul normativ sa fie in vigoare pe 9 iulie, pentru a evita o declansarea unei proceduri de infringement din partea Comisiei Europene.

Legea va intra in vigoare in termen de 60 zile de la publicarea in Monitorul Oficial pentru ca sa fie timp de procurare. Eliberarea unui certificat costa intre 250 lei si 600 lei, in functie de suprafata locuintei. Pana acum, exista 1.300 de evaluatori specializati. In consecinta, procesul poate deja incepe. Pe masura ce aceasta procedura va intra in vigoare, vor aparea si altii, iar concurenta pe piata evaluatorilor poate duce la scaderea costurilor“”, a aratat Dan Suciu, purtatorul de cuvant al Guvernului.

Costurile sunt mult mai mici decat beneficiile, in cazul certificatului energetic

Costurile sunt insa mult mai mici decat beneficiile, arata specialistii in domeniu. Acestia nu inteleg cum romanilor le pasa de clasa energetica a frigiderelor sau masinilor de spalat, dar nu ii intereseaza de aceste performante cand vine vorba despre cea mai importanta achizitie din viata multora: locuinta.

Certificatul de performanta energetica iti da consumurile cladirii pentru incalzire, pentru apa calda, pentru climatizare, pentru ventilare, pentru iluminat, iti spune in ce clasa energetica se incadreaza in functie de consumuri. Este important sa stii pe ce dai banii, pentru ca multe dintre constructiile situate in cele mai scumpe zone au probleme foarte mari. In mod normal, ar trebui sa platesti si calitatea produsului, nu numai zona. Sau macar sa stii la ce te inhami. Daca stii in ce clasa energetica esti, stii la ce cheltuieli sa te astepti cu intretinerea”, arata Corina Mardari, director comunicare Asociatia Auditorilor Energetici.

 Intregul articol il puteti citit pe imopedia.ro

Articole similare

GEALAN dezvăluie o lume a ferestrelor digitale la târgul FENSTERBAU FRONTALE 2018

comunicat de presa

Motounelte cu acumulator STIHL pentru „linistea” vecinilor

revista de Unelte si Echipamente

Ce este un sistem detectie perimetrala si care sunt functiile sale principale?

comunicat de presa

Lasă un comentariu