Image default
Amenajare gradina Amenajari Exterioare

O grădină desenată pe hârtie

Este foarte greu de crezut că o astfel de grădină există în realitate: perfect aliniată, cu arbuști ornamentali perfect tunși, cu gazon perfect întreținut și accente de culoare perfect dozate. Responsabili de acest paradis al perfecțiunii sunt designerul care a făcut proiectul și proprietarii care întrețin grădina cu sfințenie.

În urmă cu ceva timp, vă prezentam o frumoasă locuință din Timișoara, proprietatea unei familii tinere, cu doi copii mici. Vila recent finalizată ne uimea prin eleganța decorului și prin generozitatea spațiilor frumos amenajate de către designerul Corina Săftescu. Admiram, de asemenea, dimensiunile uriașe ale curții, la acea dată nefinalizată, dar aflată în lucru.

Lăsând să treacă câțiva ani peste amenajare, astfel încât grădina să se maturizeze și să capete o formă definitivă, designerul timișorean ne-a dus din nou la această proprietate, de astă dată pentru a ne prezenta grădina. Aceleași sentimente de uimire și admirație ne-au încercat şi acum în fața acestui loc cu adevărat copleșitor.

Construită pe un teren cu suprafața de 2.000 de metri pătraţi, vila a fost amplasată către stradă, astfel încât cea mai mare parte a curții să rămână în spate. I-a ajutat și faptul că zona este foarte liniștită, iar străduța este puțin circulată, fiind un cartier de case.

La adăpostul oferit de statura masivă a vilei, dar și de gardul înalt care împrejmuiește proprietatea, curtea din spate a fost transformată de către designerul Corina Săftescu într-un adevărat paradis.

„Beneficiind de un teren întins, perfect plan, aveam neapărat nevoie de realizarea unor volume și contraste, astfel încât spațiul să nu devină monoton. Am gândit pe această suprafață forme sinuoase, create de alei, contraste de texturi, forme și culori, dar și volume care să echilibreze compoziția”.

Partea centrală a curții a fost acoperită cu gazon – o peluză perfectă, obţinută din semințe și întreținută cu un sistem de irigații automatizat, montat pe toată suprafața exterioară. „Întotdeauna prefer gazonul plantat, și nu pe cel de tip rolă, chiar dacă timpul în care se obține este ceva mai mare. Din experiența mea, gazonul de tip rolă are o durată de viață mult mai scurtă, pe când cel crescut la fața locului se adaptează mult mai bine.”

Pe marginea întinderii de gazon și intercalate din loc în loc, designerul a proiectat grupaje de arbuști și plante decorative, care adaugă un plus de culoare și de volum.

„Pentru a da grădinii un aspect elegant şi ordonat, dar și din rațiuni decorative, am apelat la tehnica ars topiaria – care constă în tăierea arborilor și arbuștilor în anumite forme geometrice, diferite de forma lor naturală. Elementele decorative globulare, spiralate și nu numai se folosesc mai ales în curțile mici, fără iarbă, cum este cea din fața casei, dar eu am creat astfel de grupaje ornamentale și în zona din spate.”

Dorind ca înfăţişarea grădinii să rămână neschimbată pe parcursul anului, să se menţină verde, designerul a apelat în special la conifere și buxus. Pentru a obţine diferențe de culoare, a intercalat molizi argintii, dar și cedri pendul cu tente albăstrui.

Deși în minoritate, florile nu puteau să lipsească. „Am conceput o grădină cu o cascadă de înflorire. Din mai până în octombrie, dau pe rând culoare grădinii: potentilla, hibiscus, lavanda etc.”. În plus, în fiecare primăvară, stăpâna casei cumpără o mulțime de ghivece cu mușcate, de fiecare dată alegând alte nuanțe față de anul precedent: roșu, roz, alb, ciclam etc.

De jur-împrejurul curții, marcând limitele proprietății, un gard viu înalt de cupressocyparis protejează vizual și fonic interiorul grădinii. Tot din considerente vizuale, mai exact pentru a bloca vederea în interiorul curții, dar și pentru a obţine umbră, au fost plantați și câțiva arbori înalți: brazi, mesteceni, un castan etc.

Pentru o întreținere ușoară a rondurilor de flori și arbuști, dar și din raţiuni estetice, s-au folosit pietricele albe și scoarță de copac, care, în plus, delimitează zonele cu gazon.

Pentru că proprietarii au copii mici, din curte nu putea să lipsească locul de joacă, însă unul cu totul special, proiectat de către designer. Construcția realizată din lemn este de fapt un ansamblu format dintr-o căsuță suspendată cu două niveluri, tobogan, zonă de cățărat, podeț cu plasă etc. Elementul de rezistență al locului de joacă este însă căsuța cu două niveluri, al cărei interior este mobilat și amenajat ca o locuință adevărată. La primul nivel se află salonul cu măsuță, scaune și o mini-sofa, iar la etaj este montată o saltea pentru dormit. Podeaua a fost acoperită cu mochetă crem, iar la ferestre au fost montate perdele.

Iar dacă copiii au acest minunat spațiu de joacă, părinții, la rândul lor, dispun de propria zonă de relaxare, și anume terasa. Acoperită de șarpanta lungă a casei și închisă pe partea laterală de un perete pe care a fost construit grătarul, terasa oferă un mediu protejat, cu o atmosferă intimă, tocmai bună pentru lenevit.

Material realizat cu sprijinul designerului Corina Săftescu, [email protected], www.cass-design.com

Articole similare

Prosoapele – o soluție potrivită pentru un plus de culoare în baie

casamea.ro

Roz intr-o bucatarie adorabila

Elena Virlan

De unde cumparam brazi anul acesta – Brazi online?

Olivia Vereha

Lasă un comentariu