Image default
Amenajari case Amenajari Interioare

O casa traditionala, pe structura metalica

La prima vedere, seamana cu o casa traditionala svabeasca.

Casa este situata la marginea Timisoarei, intr-o zona in plina dezvoltare, lotizata in anul 2000, si a fost realizata de arh. Mihai Mutiu pentru familia sa, secondat de arhitectii Mircea Pap si Cristian Blidariu, si avandu-l drept colaborator pe prof. dr. ing. Dan Dubina, la structura metalica. Totul a inceput in 2003, cu faza de proiectare, iar constructia casei a inceput in 2005 si s-a incheiat 18 luni mai tarziu.

In final a rezultat o casa moderna, performanta, pastrandu-se traditionale esteticul si impartirea structurala. Deoarece s-a optat pentru o structura de rezistenta usoara, metalica, solutia unei invelitori traditionale din tigla ceramica (grea) a fost inlocuita cu una usoara, dar tot traditionala, din sindrila.

Suprafata totala, cu parter si mansarda, este de 350 mp utili, iar terenul are 580 mp. Dincolo de rezolvarile functionale s-a negociat relatia plin-gol in asa fel incat sa se ajunga la suprafete vitrate inspre zonele de interes si sa se rezerve zone de perete plin pentru dispunerea mobilierului – explica arhitectul Mihai Mutiu, actualmente si proprietarul casei.

Volumetria, inspirata din casele traditionale banatene (svabesti), este caracterizata prin caciula masiva a acoperisului care pare sa turteasca intreaga casa, conferindu-i de fapt orizontalitatea care o face compatibila cu campia.

Cautarea stilului si a materialelor – de la ce s-a pornit si unde s-a ajuns

Fie ca este vorba de un stil „istoric“, fie de o abordare „contemporana“, orchestrarea expresiei arhitecturale trebuie sa aiba coerenta stilistica, de preferinta in relatie cu strategia de decoratiune interioara si cu amenajarea gradinii.

Proiectul de fata nu este diferit. Astfel, mai multe decizii importante s-au luat pe santier. Invelitoarea acoperisului, gandita initial din tabla faltuita, a fost inlocuita cu sindrila de molid, mai ales din cauza ca acest material oferea posibilitati mai elegante de rezolvare a detaliilor de inchidere a lucarnelor.

Spatiul de sub acoperis a putut fi valorificat superior prin amenajarea unei mansarde, iar forma rotunjita a lucarnelor este inspirata tot din traditie – de data aceasta, sibiana (“ochii Sibiului”). Pentru a se masca burlanele si jgheaburile s-a ales o solutie foarte moderna si ingenioasa, si anume o grinda lunga in locul streasinei.

Tot inclinatia mare a acoperisului a permis si realizarea unor zone de depozitare, dulapurile fiind zidite in mansarda. La interior, mai multi pereti au fost repozitionati pentru o mai buna fluenta a spatiului. In fine, scara interioara, prevazuta in proiect in doua rampe, a fost inlocuita cu o scara intr-o singura rampa, mai elocventa.

Tamplariile exterioare si interioare au fost realizate in final din lemn, dupa ce initial se prevazuse aluminiu. Se poate spune ca intreaga expresie arhitecturala s-a redefinit in santier sub influenta spatiilor ce prindeau forma si a materialelor care incercau sa-si gaseasca locul in compozitie. Casa a evoluat de la o expresie voit mai seaca, mai apropiata de urban, la o abordare specifica zonei rurale de odinioara. 

Articol Publicat in numarul din iulie-august al revistei Planul Casei Mele

Articole similare

Pasiune pentru antichitati

Anca Tudor

Un decor alb? De ce nu?

casamea.ro

Și ușile trebuie să facă parte din același stil de amenajare pe care l-ai ales pentru casa ta

casamea.ro

Lasă un comentariu