Image default
Legislatie Solutii Constructive

O casa scumpa nu inseamna neaparat o casa buna. Cum poate fi compromisa una dintre cele mai mari investitii din viata?

IMOPEDIA.ro va spune cum puteti repera greselile unui constructor si ce este de facut pentru a le evita.

In general, cel mai mare pericol cu care se confrunta clientii in relatia cu constructorii este ca acestia sa pretinda faptul ca folosesc materiale scumpe si, in practica, sa cumpere doar ce este mai ieftin. Unii clienti preiau aceasta responsabilitate si se asigura ca la constructor ajung exact materialele pe care ei le doresc. Dar nici acest lucru nu garanteaza o constructie de succes.

„Dezvoltarea constructiilor de calitate nu inseamna doar folosirea materialelor profesionale, ci si utilizarea lor in mod corespunzator. Astfel operatiuni simple precum manipularea, depozitarea, dar si cele specifice precum punerea in opera, trebuie abordate cu seriozitate pentru a obtine rezultatele scontate in perioada de construire, dar si pe termen lung”, spune Mircea Sibana, specialist Ytong.

Producatorii de materiale se implica direct in lupta impotriva constructorilor neprofesionisti

Pentru a evita neplacerile, unii furnizori de materiale chiar trimit echipe pe santier, pentru a monitoriza modul in care sunt folosite produsele lor. Daca este vorba despre materiale nu foarte populare, problemele intalnite sunt cu atat mai mari.

„In Romania sunt inca multi cei care construiesc asa cum au invatat odata. Experienta este un bun pedagog, insa tehnica a evoluat si este necesar sa fim la curent cu noile tehnologii. De exemplu, cu sute de ani in urma, piatra si caramida plina erau materialele folosite pentru constructii. Cu timpul viata a evoluat, nevoile oamenilor de asemenea si astfel au fost inventate noi materiale de constructii care sa satisfaca nevoia crescuta de confort termic si consum redus de energie”, continua Mircea Sibana.

Pentru ca in final, constructia sa asigure toate aceste beneficii, este important ca echipa de mesteri sa lucreze profesionist si sa cunoasca diferentele dintre un material de zidarie clasic si unul modern. Spre exemplu, pentru zidaria BCA se foloseste mortar in pat subtire, de 1-2 mm, si nu in pat gros de 10-12mm, ca in cazul zidariei clasice. Folosirea materialelor in exces este insa un caz mai rar intalnit. De obicei, constructorii folosesc minimul necesar sau chiar mai putin de atat.

„De exemplu, o grinda, sa spunem, e armata cu fier de 18. Vorbesc despre o grinda mai lunga, care sustine o distanta de 6 m sau 8 m. Fierul din ea poate fi inlocuit cu un fier inferior ca si grosime, automat ca si calitate. Etrierii, adica fiarele transversale pe barele longitudinale, pot fi  la 15 cm in loc de 10 cm. Pentru armatura se folosesc, de exemplu, patru bare de fier de 12 in loc de 16. Si toate aceste mici abuzuri, in caz de cutremur, pot conduce la frangerea grinzii, poate sa cada o bucata de tavan sau multe alte probleme”, spune Ciprian Ana, director al societatii de constructii Start Tehnologic Consult.

Cea mai simpla metoda prin care un client se poate apara de constructori: informarea

Numarul mare al constructiilor defectuoase din Romania este alarmant, dar schimbarea nu pare sa fie aproape. Clientii cauta calitatea, dar nu stiu cum sa procedeze pentru a obtine. 

Aflati cum de pe site-ul imopedia.ro

Articole similare

Sfaturi practice pentru efectuarea lucrarilor de zugravit – Vopsea lavabila pentru exterior distribuita de ColorMagic.ro

comunicat de presa

Cum montam acoperisul din tigla ceramica?

Ion Diamandi

Izolarea planseelor din lemn

Anca Ghiorghiu

Lasă un comentariu