Image default
Proiecte si randari Solutii Constructive

O casa mare in regim P+M, dar practica si „de bun simt”

Se intampla des ca unii oameni sa-si construiasca case prea mari pentru necesitatile lor si sa exagereze atunci cand vine vorba despre suprafata utila. Insa unele familii chiar au nevoie de mai multi metri patrati pentru a adaposti o familie numeroasa. Cum faci sa ai o casa incapatoare, de circa 200 mp, dar fara spatiu pierdut sau o aparitie exagerata?

O arhitectura compacta

Pentru a avea o casa practica, chiar daca dimensiunile sunt mai mari, esential este ca arhitectura sa fie una compacta, cu zonele de zi si de noapte bine definite si distribuite corect in jurul unor spatii de circulatie cat mai reduse. Proiectul prezentat profita de un hol foarte bine proportionat, care utilizeaza minimul posibil de suprafata. In plus, scara balansata ocupa mai putin spatiu decat o scara obisnuita.

Un artificiu interesant este amplasarea grupului sanitar de la parter sub scara, profitand, astfel, de un spatiu care, in alte cazuri, ar fi ramas unul rezidual. O alta idee de retinut este modul in care se face trecerea intre camerele anexa, astfel incat sa nu fie nevoie sa parasesti interiorul casei pentru a ajunge in garaj, in camera centralei sau in alte spatii de depozitare. Se creeaza, in felul acesta, un traseu „murdar”, care permite mentenanta fara a patrunde in spatiul de locuit.

Decrosuri practice

In cazul prioiectului din imagini, decrosurile prezente in volumetria casei nu au doar rol estetic, pentru a face imaginea exterioara mai interesanta. Din contra, ele aduc un plus de valoare interiorului. De exemplu, desi comunica direct cu zona de living, bucataria deschisa este usor retrasa, astfel incat activitatile de gatit sa nu influenteze in mod direct activitatea din camera de zi. Mai mult, bucataria are integrata si o debara, astfel incat proviziile sa fie la indemana celui care prepara mancarea.

Zona de luat masa se afla intr-o nisa a living-ului care asigura iluminarea naturala si in adancimea camerei ample de zi, pe langa senzatia de intimitate pentru meseni. Mai mult, forma usor „jucata” a zonei de zi permite si o mobilare mai eficienta.

O mansarda utilizata la potentialul maxim

Mansarda casei are o inaltime generoasa, astfel incat se poate utiliza toata suprafata disponibila pentru zona de noapte. Circulatia se mentine la un minim posibil, din ea putand fi accesate cele 3 dormitoare spatioase si grupul sanitar care are anexata o spalatorie bine echipata. Dormitorul matrimonial beneficiaza, in plus, de un dressing spatios – o bucurie pentru oricine doreste sa isi tina lucrurile personale in ordine.

O idee interesanta este si integrarea spatiului de deasupra garajului incapator, pentru doua masini, in planul mansardei. Aceasta camera de circa 30 mp se acceseaza de pe podestul intermediar al scarii si poate avea o serie larga de functiuni, de la birou la loc de joaca sau de la camera de relaxare la dormitor pentru oaspeti.

Sursa foto: www.extradom.pl

Articole similare

Tu pe ce pamant construiesti?

Dan Mazilu

Oferta promotionala la usi moderne pentru garaj

casamea.ro

Sany dezvolta miniexcavatoare in categoria 1,6 si 3,5 t

revista de Unelte si Echipamente

Lasă un comentariu