Image default
Home

Nu arunca mobila veche! Află cum o poţi restaura

Chiar dacă e încă trainic şi perfect utilizabil, există tendinţa de a arunca mobilierul vechi la gunoi în favoarea unuia nou, la preţ mic.

Dacă mobila veche de acasă şi-a pierdut aspectul îngrijit şi strălucirea, dar nu şi soliditatea, dă-i o nouă şansă. Recondiţionarea pieselor vechi de mobilier este cu atât mai indicată cu cât au un aspect sau o valoare greu de compensat cu produse similare noi disponibile în magazine. De exemplu, unele piese de mobilier au o vechime de peste 100 de ani, însă datorită calităţii lemnului şi a tehnicii în care a fost lucrat, se află într-o stare structurală destul de bună. Şi atunci, nu e păcat să le arunci?

Aşadar, dacă ai mese, scaune, fotolii, comode sau alte tipuri de dulapuri de foarte bună calitate, dar care au nevoie de un look nou, optează pentru recondiţionarea lor. În cazul în care mobilierul nu prezintă probleme majore, îl poţi restaura şi singur. Această acţiune constă în câteva operaţii simple pe care le poţi face cu uneltele potrivite şi puţină răbdare.

Etapele recondiţionării mobilierului vechi

Prima etapă constă în şlefuirea suprafeţelor respective cu glaspapir (cu granulaţie adecvată stratului de lac ce trebuie înlăturat) sau cu o maşină de şlefuit până devin netede. Este recomandată a doua variantă deoarece prin tehnici mai noi se obţin rezultate mai bune. Maşinile moderne sunt dotate cu dispozitive speciale pentru şlefuirea suprafeţelor greu accesibile şi au sistem integrat de colectare a prafului. Atunci când elementele decorative rupte ale mobilierului sunt rupte, acestea trebuie recreate din lemn similar cu al mobilei respective (prin asamblare şi lipire). Pentru păstrarea modelului original, trebuie scoase tipare de forme de la piesele păstrate în starea originală.

O altă etapă importantă constă în aplicarea lacului special. În funcţie de suprafaţa lemnoasă sunt necesare unul sau mai multe straturi de lac. Desigur, fiecare piesă de mobilier prezintă particularităţile ei şi pot fi necesare şi alte operaţii de restaurare. De exemplu, uneori este necesară refacerea suprafeţelor din piele (acestea pot fi scoase, curăţate şi remontate).

În filmuleţul de mai jos găseşti paşii necesari recondiţionării unei piese vechi de mobilier:

În cazul în care mobilierul prezintă probleme mai serioase şi nu te încumeţi să faci această treabă singur, poţi apela la o firmă specializată în restaurarea mobilierului. Un restaurator iscusit poate rezolva multe dintre problemele sau defectele mobilei, cum ar fi: schimbarea culorii, repararea zgărieturilor, eliminarea petelor, realizarea tuturor retuşurilor astfel încât să îi redea frumuseţea şi strălucirea de altădată.

Sursa foto:

Facebook

www.youtube.com

furnitureartideas.blogspot.com

furniture-restoration-blog.com

www.furniturerestoration.co.nz

Articole similare

How to decorate a small, open porch?

Catalina Coca

Piatra naturala sau artificiala?

Elena Virlan

Cum sa obtii aspectul patinat al mobilierului?

Elena Turcu

Lasă un comentariu