Image default
LifeStyle

Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi

Poezia miscarii, calatoriile si felul in care omenirea a stiut sa pastreze pentru posteritate fiecare episod de cunoastere se regasesc aici, pastrate cu grija precum o delicata si fragila bijuterie. Ne aflam in fata unei colectii bogate adunate in decursul a peste 30 de ani si donate cu generozitate, de catre Daniela Nastase si Prof. Dr. Adrian Nastase, pentru a fi admirata de fiecare dintre noi.

Viziunea asupra lumii, cultura si civilizatia, istoria, cerul si pamantul, marile si oceanele, toate se intalnesc intr-un muzeu ce aduce in prim-plan eforturile si demersurile omului de a percepe si transmite minunile ce il inconjoara. O poveste minunata, cu nume celebre sau anonimi ce au schimbat prin descoperirile lor cursul evenimentelor, costume, scene de viata rurala sau urbana, cladiri vechi – definesc atmosfera acestei institutii. Plafoanele sunt pictate cu imaginea unor harti din diverse perioade istorice, imagini spectaculoase, magnifice, ce ne dau masura unui talent extraordinar, acela al domnului Octavian Ioan Penda, autorul acestor opere de arta.

Piese unice, harti rare, sisteme de navigatie, mijloace de orientare, construiesc pas cu pas fabuloasa atmosfera a aventurii cunoasterii. Vizionari, curajosi, curiosi, insufletiti de dorinta de a depasi limitele deja atinse, visatori sau oameni de stiinta, au facut totul pentru a pastra si transmite generatiilor viitoare comorile dobandite.

Despre toate acestea, domnul Octavian Ioan Penda spunea: „Harta este o forma de comunicare, ce raspunde unui impuls uman firesc de a inregistra lumea in toata complexitatea sa, utilizand din acest motiv un ansamblu condensat de semne si simboluri grafice“.

Calatoria in universul atat de vast al hartilor presupune atat atentie asupra detaliilor, cat si o ordonare cronologica. Istoria ne-a invatat ca la un moment dat omul a crezut ca pamantul este plat. Marile civilizatii ascund in tainele evolutiei lor calendare si insemnari ce presupun cunostinte foarte avansate.

Descoperirile arheologice dovedesc faptul ca s-au dobandit atat de multe, de multe ori cu mijloace foarte simple, in medicina, stiinta si tehnica sau arta. Arsi pe rug, uitati pe nedrept si pierduti in negura timpului sau premiati si aplaudati, fiecare dintre acesti veritabili eroi a insemnat un pas, iar eforturile lor cumulate sustin evolutia umanitatii.

Muzeul seamana cu o carte, fiecare incapere reprezinta un capitol, paginile sunt date cu emotie si nerabdare pentru a fi surprinsi de tainice minuni ce strabat veacurile pana in zilele noastre. Parterul impunator ne introduce in istoria mijloacelor de orientare si ne asigura o stare de spirit propice pentru a descoperi felul in care ne-a inregistrat istoria.

Decorul este spectaculos, sugereaza un birou de studiu, plafoane cu grinzi solide din lemn, panouri despartitoare cu vitralii, parchet cu motive geometrice bicolore, statuete, mobilier de epoca. Plafoanele pictate cu harti ne reamintesc legatura dintre cer si pamant, perfectiunea naturii, mitica trecere dintre lumi si pasajul plin de incantare pe care fiecare dintre noi il urmam. Simbolistica este fascinanta, profunda, plina de mesaje filozofice, ritmata de cromatica bogata.

Dar, ceea ce transpare fiecarei incaperi este detaliul minutios, ce trebuie urmarit cu grija, precum firul Ariadnei intr-un parcurs alambicat dintr-un templu al cunoasterii. Scara ce urca la etaj parcurge timpul si ne transporta din taramuri indepartate pana pe meleagurile autohtone. Orasele si-au schimbat denumirile, barierele geo-politice au migrat, apele au invadat uscatul sau porturile de odinioara se afla acum in mijlocul agitatiei urbane, cetatile s-au daramat, au aparut altele, dar mesajul este acelasi, omul este deasupra vremurilor, calatorind pentru a se intoarce acasa, insotit de stele, constelatii sau astrii cu nume misterioase.

Pozitia tarii noastre, a teritoriilor romanesti pe hartile lumii ne dovedeste importanta si evolutia pe care am avut-o in istorie, fiind mandri de nume precum Spatarul Milescu, Emil Racovita sau Iulius Popper.

Articole similare

Cum scapi de mucegaiul din casa. Solutii simple si la indemana oricui

casamea.ro

Curatenia de primavara: care sunt zonele „de atacat”

Ana Mincu

Plante perfecte pentru purificarea aerului din locuinta ta

casamea.ro

Lasă un comentariu