Image default
Amenajare gradina Amenajari Exterioare

Mușchi vegetali, pentru amenajari frumoase și sănătoase

În ultimii ani oamenii s-au săturat de decoruri banale, lipsite de viață și caută soluții creative pentru a locui într-un mediu revigorant, din care să nu lipsească plantele naturale.

În condițiile în care tehnologia a devenit indispensabilă în viețile noastre, iar arhitectura neconvențională câștigă tot mai mulți adepți, deseori ne întoarcem la natură și căutăm stimuli „green”.

Este un trend îmbrățișat și de starurile de la Hollywood, care preferă locuințele cu linii simple și elemente naturale cum ar fi mușchiul decorativ. În orice casă ar trebui să existe o oază de relaxare verde care să încânte privirea. Tot mai mulți designeri susțin acest trend, încurajând oamenii să nu treacă cu vederea frumusețea naturii care ne înconjoară.

Muşchiul este o plantă specială care nu are nevoie de multă lumină, apă sau tratamente speciale. De aceea a început să fie tot mai des folosit pentru amenajările interioare. Neavând nevoie de rădăcini, muşchiul sau lichenii vin de multe ori direct montaţi pe structuri prefabricate care pot fi fixate pe pereţi asemenea tablourilor.

Muschii decorativi sunt supuși unui proces ecologic de stabilizare și pot rezista cel puțin 5 ani în diferite aranjamente, fiind o opțiune excelentă pentru a decora restaurante hoteluri, birouri sau proprietăți private. Aceștia își mențin forma, culoarea și prospețimea, nu necesită tundere sau tratamente speciale și nu degajă dioxid de carbon sau alți factori alergeni.

Muşchi decorativ în grădină

O grădină umbroasă este un spațiu ideal pentru cultivarea de mușchi decorativ. Dar cum poți să îl cultivi cu succes în grădina proprie?

Mușchiul se dezvoltă în zone umede, dar nu tolerează spațiile foarte întunecate, cu toate că preferă umbra, iar cele mai multe tipuri de mușchi au nevoie de sol ușor acid, cu PH cuprins între 6 și 6.5. Deși se poate dezvolta într-o varietate de soluri, mușchiul il prefera pe cel compact, argilos. Cea mai simplă metodă de a dezvolta o grădină cu mușchi este să te folosești de mușchiul deja existent, oferindu-i condiții propice pentru extindere. De obicei, va avea nevoie de un strop de îngrășământ, mai multă aciditate și suficientă umiditate.

Dacă nu ai mușchi în grădină și vrei să îl transplantezi, această procedură trebuie realizată primăvara sau toamna, când nivelul precipitațiilor este cel mai ridicat. Nu trebuie decât să muți petice de mușchi în locul dorit și apoi să le uzi din abundență. Menține suprafața umedă prin udări regulate, timp de un an, pentru ca mușchiul să se poată adapta noului mediu.

1. În loc de gazon

Ți-ar plăcea să ai o peluză alcătuită din mușchi fini ca o catifea, așa cum ai văzut în grădinile japoneze? O poți obține pe orice tip de sol – mai puțin pe cel nisipos, instabil, care împiedică mușchiul să se prindă. Terenul trebuie curățat de toate plantele, iar solul mărunțit fin și nivelat. Ulterior vei așeza bucățile de mușchi, iar după plantare acestea trebuie udate din abundență. Poți călca peste ele pentru a le ajuta să se prindă mai bine de sol.

2. Pentru terarii

Grădinile miniaturale pot fi amenajate și într-un borcan. Aici, puii de plante devin arbori maturi, pietricelele devin adevărate stânci, iar stratul de mușchi ține loc gazonului des și verde. Într-un astfel de terariu, mușchii vegetali au atât rol decorativ, cât și practic – acela de a acoperi stratul de pământ în care cresc plantele, fixându-l, dar și de filtrare a apei. În terariu mușchiul se plasează între stratul de pietriș și cel de pământ pentru ca acestea să nu se amestece între ele, iar apa să ajungă curată pe fundul borcanului. Deasupra pământului se așază un nou strat de mușchi.

Graffitti cu mușchi decorativi

Știai că poți realiza graffiti cu mușchi de perete? În acest caz trebuie să acorzi atenție deosebită mușchiului pe care îl folosești. Nu toate soiurile se pretează pentru acest tip de artă. Dacă nu găsești suficient, încearcă să îl achiziționezi din magazinele de pofil.

Mușchiul se aplică pe pereți în cadrul unui amestec, după ce l-ai spălat pentru a îndepărta pământul și l-ai rupt în bucăți mărunte. Adaugă într-un blender doi pumni de mușchi alături de iaurt (2 cești), apă (2 cești) și zahăr (jumătate de linguriță), apoi amestecă-le bine până când compoziția devine uniformă și cremoasă ca vopseaua. Dacă nu are consistența suficient de groasă, adaugă puțin sirop de porumb.

Aplică amestecul cu o pensulă subțire pe perete în forma dorită, apoi verifică-l săptămânal și stropește-l cu apă pentru a stimula mușchiul să crească. Acesta se dezvoltă cel mai bine pe suprafețe poroase. Când vei dori să înlături graffiti-ul cu mușchi va fi suficient să stropești desenul cu suc de lămâie.

Autor: Alina Boicu

Sursa foto: www.pinterest.com

Articole similare

Ridge Tool doneaza 20.000 de euro Universitatii de Petrol si Gaze

revista de Unelte si Echipamente

10 modele simpatice de gărduleţe pentru grădină

Elena Virlan

Cele mai noi metode de amenajare a gradinii

Ion Diamandi

Lasă un comentariu