Image default
Practic

Mobilierul multifunctional: tehnologie, ergonomie, design

Metoda mobilierului care poate indeplini mai multe functii in acelasi timp este un concept modern, care are la baza cunostinte de tehnologie, ergonomie si design.

Mobilierul multifunctional este raspunsul designerilor la provocarile stilului de viata contemporan, care ne impune o utilizare optima a spatiului, dar si a bugetului.

Ideea mobilierului care se transforma apartine designerilor italieni, care au constatat ca si o casa cu dimensiuni mici poate fi amenajata cu toate elementele necesare fara a aglomera spatiul. Cu alte cuvinte, conceptul de mobila multifunctionala a pornit de la necesitatea de a satisface nevoile de depozitare si de a obtine confortul dorit in locuintele mici. Astfel, ca alternativa la mobilierul masiv, greoi si care ocupa mult spatiu, designerii au adus in centrul atentiei mobilierul multifunctional, accesibil, usor de montat si manevrat. Acesta se remarca prin designul modern si elegant, iar din punct de vedere estetic se integreaza perfect in locuintele actuale. In general, un corp de mobilier multifunctional indeplineste cel putin doua functii.

Primii care au expus mobilier multifunctional la un targ de mobila au fost italienii. De altfel, europenii (si nu numai) folosesc de ceva ani mobilier multifunctional. In prezent, exista nenumarate piese de mobilier care se pot transforma cu usurinta in altele. Cel mai comun exemplu este canapeaua sau coltarul care se poate transforma intr-un pat de doua persoane. Insa numarul inovatiilor de acest gen este mult mai mare. De exemplu, dintr-un dulapior se poate face un pat pentru o singura persoana, o masuta de living se poate transforma intr-o masa de birou sau de dining, o masa de birou poate ascunde un pat, un dressing poate ascunde un pat de doua persoane etc. Probabil ca astfel de piese nu sunt tocmai usor de gasit la noi, insa multe dintre ele pot fi realizate pe comanda. Magazinele de profil ofera diverse piese de mobilier care indeplinesc mai multe functii, cum ar fi fotoliile care contin si spatiu de depozitare (pentru carti, reviste, DVD-uri si chiar jucarii pentru copii).

Achizitiile de acest tip sunt ideale pentru apartamentele mici, mai ales in cazul celor cu o camera, care, de multe ori, trebuie sa joace un triplu rol: spatiu de relaxare, de dormit si de lucru. Intr-o astfel de camera, un pat „ascuns” in perete (in care cadrul acestuia sa ia forma unui corp de mobilier) poate fi de mare ajutor atunci cand sunt primiti musafiri. De exemplu, o masa de birou care se „retrage” in perete poate reprezenta un element de decor inedit, dar si un corp de mobilier functional.

Articole similare

Cum să-ți construiești singur un cuptor din cărămidă

casamea.ro

Vesel si primitor: dormitor cu „haine” noi

Elena Virlan

Ce culori sa alegi pentru dormitor, in functie de personalitatea ta?

casamea.ro

Lasă un comentariu