Image default
LifeStyle

Mirela Traistaru, colorista dezlantuita

Primii spun povesti cu ajutorul penelului, ceilalti isi vand sufletul liniei, cei din urma sunt si cei mai senzuali, incredintandu-si secretele finetii sau asprimii unui material. Se spune ca, la miez, fiecare artist plastic face parte dintr-o anumita categorie, ca nu poate fi mai multe lucruri deodata. Dar ce faci cand te pricepi la toate si nu vrei, nici in ruptul capului, sa accepti o singura eticheta? Solutia este simpla. Devii Mirela Traistaru.

Artista bistriteana este o adevarata revelatie cromatica. Mare iubitoare a revolutiilor de tot felul, dar devotata in totalitate acelora care sarbatoresc culoarea, Mirela Traistaru picteaza din iubire pentru soare, natura/naturalete, traire, femeie si poezie. Este remarcabila versatilitatea stilistica, tematica si compozitionala a artistei. Intr-un tablou te impresioneaza o picturalitate profunda, carnala, exprimata prin tuse libere care aplica pasta in straturi consistente, vii asemenea rasinilor ce insufletesc natura, intr-altul te socheaza liniaritatea grafica, de sorginte pop-art, potentata de prezente neo-gotice. Aici un peisaj non-figurativ in stilul fovistilor lui Henri Matisse, acolo un portret care combina virtutiile decorative ale picturii lui Gustav Klimt cu precizia tipografica a super-eroinelor din comic-books. Pictura Mirelei Traistariu este un carnaval eclectic.

Temele predilecte sunt natura, femeia, orasele antice si un exotic de tip oriental, bizantin. Stilul artistei este unul actual, original si foarte feminin. Cultiva tusa vie a divizionistilor si iubirea salbatica pentru culoare a fovistilor. Nicaieri nu s-au inteles mai bine Georges Seurat si Maurice de Vlaminck.

Mirela Traistaru este o artista prolifica, avand peste 16 serii de picturi, fiecare dand glas si forma unei revelatii traite nemijlocit. Artista marturiseste ca nu poate crea din vid, ci numai dintr-un preaplin indus de o experienta cu repercusiuni emotionale puternice. De la prima serie, nascuta in anul 1992 si pana la ultima, inceputa in 2008, Mirela Traistaru a abordat o multime de stiluri, teme si tehnici. Evolutia ei poate fi comparata cu un arc de curcubeu vast care are un picior proptit in orizonturile non-figurativului insetat dupa culoare fovist („Masca”), iar celalalt ancorat cu fermitate ludica in registrul unui figurativ grafic postmodern (seriile 2007, 2008). Intre cele doua extreme se regaseste un spectru artistic vast, cu pendulari simboliste („Angel”)sau dimpotriva, de-a dreptul futuriste („Noaptea Sanzienelor”).

Versatilitatea artistei se regaseste si la nivelul preocuparilor sale plastice. Mirela Traistaru este pictor, dar este si designer vestimentar si costumier. Are o vasta paleta de experimente in domeniul filmului, al picturii murale dar si a celei de mobila. Este renumita pentru colaborarile sale cu numeroase teatre dar si cu designeri reputati pe care i-a ajutat atat la nivel de decor cat si in creatiile vestimentare propriu-zise. Este printre primii artisti din tara care au realizat potentialul expresiv al body-paintingului, dedicandu-si lucrarea de licenta unui proiect experimental care avea ca tema si aceasta forma controversata de arta. Mirela Traistaru adora sa creeze picturi care, odata desprinse de pe sevalet, pot fi purtate ca rochii dar si rochiile care arata bine plasate pe sevalet. Descriindu-si lucrarile, artista a spus: „am dus pictura in vesmant si vesmantul in pictura”, sugerand ca nu exista o diferenta atat de mare intre arta vestimentara si cea de sevalet.

Talentul multidimensional al Mirelei Traistaru, capacitatea ei de a se metamorfoza constant dintr-un artist intr-altul, de a trece de la sufletul salbatic, cantat cu tonuri pure, al unui neo-fovist, la cel liniar si figurativ al unui grafician contemporan, de a darama barierele dintre „genuri” si a imbratisa concretetea vesmantului precum si imaterialitatea culorii, o fac pe tanara plasticiana o revolutionara proteica, mereu pregatita sa impresioneze prin originalitate.

Scurt CV

Nume: Mirela Traistaru
Data nasterii: 3.05.1972
Locul nasterii: Bistrita
Studii: 1987-1991 Liceul de Arta „Romulus Ladea”,Cluj-Napoca
            1991-1997 Universitatea de Arta Plastica „Ioan Andreescu”, Cluj-Napoca, Romania
            1998– 1999 , Universitatea de Arta Plastica „Nicolae Grigorescu”, Bucuresti, Master in pictura
Profesie: pictor, din 1998 membra a Uniunii Artistilor Plastici Profesionisti

Expozitii personale:

2008 – Veronicki Gallery – Bucuresti
2008 – Covalenco Gallery – Geldrop – Olanda
2007 – Espazio Aperto – Bellinzona – Elvetia
2006 – Expo – Café del sol – Sibiu
2005 – UAP Gallery – Bistrita
2005 – MIRAcoL – Grigore Mora art Gallery – Bucuresti
2005 – Paradise – Anaid art Gallery – Bucuresti
2004 – Expo – Seul – Coreea de Sud
2002 – Expo – New Delhi, Madras, Bangalore, Chandigarh, Pondicherry,
Calcutta – India
2002 – Expo- Rotary Club ,Washington – S.U.A
2002 – UAP Gallery , Hanul cu Tei, Bucharest
2001 – “No Flash”, Opera House, Cairo, Egipt
2001 – “659 Hours” – World Fair Center, Bucuresti
2000 – “Gradini fericite”- WTC –Bucuresti
2000 – “Gradini fericite” – Cervantes Institute, Bucuresti
2000 – “Gradini fericite” – Le Club , WT Village ,Bucuresti
1999 – Expo –Sofitel Hotel, Bucuresti
1999 – Ritual Terminus 2000 – Galeria Bancorex, Bucuresti
1999 – The Rainbow – Art Gallery, Bistrita
1998 – The Rainbow –Diesel Club , Cluj Napoca
1997 – Gijzenrooi Gallery- Geldrop, Olanda
1997 – Graphics – Cluj Napoca
1995 – Expo – Bistrita

Showuri fashion

1999 – The Diplomat’s Club la Ambasada Frantei in Bucuresti
1999 – “Magia Modei Show”, Sofitel Hotel, Bucharest
1997 – Festivalul Studentesc al Modei, Timisoara, Romania
1997 – Transilvania Fashion, a 10-a editie , Cluj Napoca
1997 – Transilvania Fashion, Centrul Cultural European, Sinaia.
1997 – Miss Universitas, Cluj Napoca.
1996 – Transilvania Fashion, a 9-a editie, Balul Operei, Cluj Napoca.
1996 – Napoca Fashion- Fashion For You, a 4-a editie, Cluj Napoca.
1996 – Napoca Fashion, a 3-a editie , Cluj Napoca.
1995 – Rocris, Festivalul National de Design,Bistrita.
1995 – Napoca Fashion, a 2-a editie, Cluj Napoca.
1995 – Conferinta Nationala a Creatorului de Moda , Cluj Napoca.
1995 – Napoca Festival, prima editie, Cluj Napoca.
1995 – Transilvania Fashion, a 7-a editie, Balul Operei, Cluj Napoca.
1994 – Aeroportul din Cluj-Napoca.
1994 – Miss Universitas, Costinesti.

Articole similare

Bicarbonatul de sodiu, un produs minune in gospodarie

Elena Turcu

O cina classy acasa

casamea.ro

Mircea Novac

Mariela Vanu

Lasă un comentariu