Image default
LifeStyle

Minighid de ingrijire a plantelor de apartament

La prima vedere ingrijirea plantelor de apartament pare simpla, in realitate insa trebuie sa dispui de cunostinte, timp si „hrana” pentru ca acestea sa isi pastreze farmecul initial. 

O categorie aparte sunt plantele exotice, mai pretentioase, care impun ingrijire si intretinere diferita fata de plantele obisnuite. Indiferent de tipul de planta, ingrijirea constanta este foarte importanta si presupune: schimbarea pamantului, folosirea de ingrasaminte, distrugerea insectelor/parazitilor. Pe langa acestea, plantele au nevoie de o anumita temperatura, lumina si apa. Daca iti doresti sa cresti o planta exotica, afla in ce conditii ii sunt necesare pentru supravietuire, ce tip de sol necesita, de cata lumina si apa are nevoie.

Pentru ca plantele sa isi pastreze vigurozitatea, este necesara cumpararea unor produse din magazinele de specialitate, cum ar fi pamant, ingrasaminte si insecticide.

Pamant

Necesita schimbat o data pe an.  Un pamant de calitate asigura aerisirea optima a radacinilor, alimenteaza plantele cu toate sistemele nutritive importante, inclusiv cu microelemente. Intrucat aproape toate plantele de apartament  sunt usor acidofile, au nevoie de un pamant cu PH cuprins intre 5-6,5. De aceea, este indicata turba, pamantul de frunze si scoarta de copaci. Spre deosebire de alte pamanturi, turba nu necesita udare frecventa. Un astfel de pamant este potrivit pentru feriga, orhidee, azalee, hortensie, camelie etc. Pentru o alta categorie de plante (leandru, sanseviera) este necesar pamant pe baza de argila.

Insecticide

Au rolul de a distruge daunatorii plantelor de apartament. Printre cele mai cunoscute insecte parazite sunt: puricii, musca alba, tripsul, paianjenul rosu sau acarianul.

Daca vrei sa folosesti un singur produs, cauta in magazinele de specialitate produse de tratare impotriva daunatorilor care se aplica pe mai multe categorii de plante (legume, flori), inclusiv pe cele decorative.

Lustrant

Acesta reda frunzelor luciul natural, previne depunerea prafului si inlatura urmele de calcar, rugina si apa.. Planta astfel tratata capata un aspect sanatos si bine ingrijit. Se foleste pentru plantele decorative.

Ingrasaminte

Se gasesc in forma de praf, granule, batoane sau in forma lichida. Cel mai utilizat este cel tip spray pulverizator. Ingrasamantul se foloseste de doua ori pe luna in perioadele normale de crestere si saptamanal in timpul infloririi. Perioada cea mai buna pentru „hranire” este cea de crestere, de la inceputul primaverii pana toamna. Iarna nu mai este necesara folosirea de ingrasaminte deoarece plantele intra intr-o perioada de repaus. Exceptie fac orhideea si craciunica.

Ingrasamintele trebuie sa contina azot, fosfor si potasiu, necesare in dezvoltare, inflorire si rezistenta fata de boli. Azotul favorizeaza dezvoltarea frunzelor, potasiul influenteaza formarea fructelor si calitatea lor, iar fosforul stimuleaza inflorirea si creste rezistenta plantei fata de boli. In compozitia produselor de fertilizare se mai gasesc si magneziu, vitamine si oligoelemente (fier, cupru, bor).

Pentru plantele slabite sau cu radacini putin dezvoltate (orhidee, bromelii) sunt eficiente unele ingrasaminte lichide sau solubile care pot fi aplicate prin pulverizare pe frunze.

De retinut!

– Curatarea de praf a plantelor de apartament, in special a celor cu frunze mari, se face prin spalare cu solutii speciale sau apa calduta.

– Inainte de e alege locul pentru pastrarea plantelor, afla daca acestea sunt iubitoare de lumina sau nu.

Articole similare

Teatrul In Culise sarbatoreste un an de existenta!

comunicat de presa

Margarita, un cocktail al vacantelor

Elena Turcu

Noble Drinks Fair – Evenimente de networking si degustare de bauturi rafinate la Palatul Noblesse

casamea.ro

Lasă un comentariu