Image default
Echipamente si materiale de constructii Solutii Constructive

Metode uzuale de termoizolare a podului sau mansardei

Daca locuiesti intr-o casa mai veche sau la ultimul nivel al unui bloc cu pod si constati ca in timpul iernii locuinta ta este destul de friguroasa, sigur te-ai gandit deja la solutia termoizolarii. Este cunoscut, deja, ca circa 30% din pierderile de caldura ale unei locuinte au loc prin zona acoperisului. Fie ca iti doresti realizarea unei economii la plata facturilor sau un confort termic mai ridicat, iata ce optiuni ai pentru termoizolarea podului.

Termoizolarea placii

Aceasta este cea mai usor de pus in opera varianta si se refera la completarea straturilor placii de deasupra camerei de la ultimul nivel cu un strat de termoizolatie. In cazul in care podul casei tale nu este locuit, atunci termoizolarea placii este nu numai facila, dar si avantajoasa din punct de vedere economic, deoarece vei avea o suprafata mult mai mica de termoizolat, iar lucrarile se vor realiza intr-un timp mai scurt. Atentie la imbinarile dintre placa si acoperis: aici termozioaltia va trebui sa urce putin pe pantele acoperisului pentru a nu genera punti termice.

Chiar daca nu este locuit, poti utiliza podul pentru depozitare sau orice alte functiuni care nu necesita incalzire. Pentru a face acest lucru, peste placa se va monta o structura usoara din lemn peste care se poate monta o pardoseala. Termoizolatia se va monta sub pardoseala, intre dulapii folositi.

Termoizolarea acoperisului

Aceasta varianta presupune costuri mai ridicate, deoarece va trebui sa acoperi suprafata sarpantei, iar manopera va fi putin mai scumpa datorita denivelarilor. Avantajul este, insa, faptul ca poti utiliza podul pentru locuire. Astfel, aceasta varianta de izolare este optima in cazul mansardelor.

Exista doua metode prin care poti termoizola acoperisul: fie de-asupra capriorilor (intre invelitoarea din tigla sau tabla si structura de lemn), fie intre si sub capriori. Cea mai simpla varianta este aceea de a termoizola intre capriori. Materialul de termoziolatie se fixeaza intre elementele structurii de lemn si se completeaza si cu un strat izolant sub capriori, pentru a evita crearea de punti termice.

Materiale pentru realizarea termoizolatiei

Cele mai uzuale materiale pentru termoizolarea podului sau mansardei sunt vata minerala (de sticla sau bazaltica), polistirenul expandat, celuloza sau lana naturala. Din aceasta lista, vata minerala bazaltica este recomandarea noastra, deoarece are cele mai bune proprietati termoizolatoare, se monteaza usor si are cea mai mare rezistenta la foc.

Polistirenul este cea mai ieftina solutie, iar montajul este facil, insa riscul de propagare a focului este foarte mare, iar proprietatile de termoizolare sunt sub cele ale vatei minerale. Vata minerala din sticla este o alternativa buna la cea bazaltica, insa are o capacitate de izolare putin mai mica. Recomandam atentie mare la montaj, deoarece particulele fine de sticla se pot inhala si pot produce iritatii. Celuloza si lana sunt o varianta ecologica, insa lana trebuie sa treaca prin cateva tratamente speciale pentru a scapa de mirosul specific.

Articole similare

Baia de la mansarda – oaza ta personala

VELUX

De ce ati construi o magazie pentru scule?

Dan Mazilu

Avantajele leasingului

Robert Demetriu

Lasă un comentariu