Image default
Home

Masuta realizata din elemente vechi si noi

Ea sustine mica veioza pe care o doresti in stanga canapelei sau se potriveste perfect intr-un coltisor din living unde nu incape altceva. Ajuta si din punct de vedere practic, si decorativ.

Materiale:
– un balustru gros, din lemn, folosit pentru scari sau balcoane
– un platou rotativ pentru servit sosuri
– o masuta mai veche, de la care sa poti lua bazele picioarelor
– un holtzsurub cu lungimea de 8 cm si diametrul de 8 mm
– 4 holtzsuruburi cu lungimea de 3 cm si diametrul de 3 mm
– putin aracet
– aprox. 200 g vopsea

Fazele de executie:
1. Aici vezi toate elementele ce vor compune masuta. Atentie la picioarele vechii masute: ceea ce iti trebuie de la ele sunt doar bazele. Deoarece erau fixate in cepuri din lemn si lipite cu clei, am preferat sa le tai. Orice alta varianta as fi incercat le-ar fi distrus.

2. Odata picioarele taiate, am slefuit taietura cu smirghel si am marcat cu creionul taieturile ce le vor face sa se imbine in cruce: la un picior in partea superioara, la celalalt in cea inferioara. Taieturile trebuie sa fie perfecte, asa ca, pentru a desena, am apelat la un vinclu.

3. Am taiat cu mare atentie, folosind un ferastrau cu dintii mici. Cum spuneam, exactitatea acestei operatiuni va face ca taieturile sa nu fie prea largi, iar picioarele sa se imbine fest unul cu celalalt. Mai bine le faci cu 1-2 mm mai mici, iar apoi le ajustezi.

4. Imbina cele doua picioare in cruce, ungand in prealabil incheieturile cu putin aracet, pentru soliditate. Ele trebuie sa intre putin fortat. In niciun caz nu incerca sa le bati cu ciocanul pentru a le imbina, deoarece pot crapa, ceea ce inseamna ca va trebui sa le confectionezi chiar tu, din lemn nou.

5. Dupa ce am scurtat partea nestrunjita a balustrului ce va constitui piciorul central al masutei, am executat cu acelasi ferastrau taieturile in care intra piciorul realizat in faza anterioara. Iti recomand sa le faci mai inguste decat ai masurat, pentru a se imbina perfect.

6. Folosind o dalta, indeparteaza excesul de lemn cu atentie. Nu te grabi si mai ales nu taia bucati mari de lemn. Dupa ce potrivesti picioarele, masoara inaltimea totala si taie din capatul celalalt al balustrului atat cat este necesar pentru ca masuta sa aiba in final inaltimea de 80 cm.

7. Demonteaza platoul si renunta la partea care roteste cele doua componente, realizata din metal. Apoi, cu ajutorul unui holtzsurub, prinde partea cea mica de piciorul mesei, nu inainte de a gauri balustrul cu un burghiu cu diametrul mai mic decat al holtzsurubului. Strange bine!

8. Pune blatul cel mare al platoului cu fata in jos, iar peste el, perfect centrat, aseaza piciorul mesei tale. Pentru exactitate, traseaza diametrele celor doua blaturi. Prinde blaturile unul de celalalt cu cel putin patru holtzsuruburi. Astfel, modul de prindere al masutei nu va fi vizibil.

9. Deoarece blatul masutei era gata finisat, am preferat sa il las asa, mai ales ca se armoniza cu alte elemente din camera. Am vopsit insa piciorul, tot pentru a se potrivi cu interiorul, dar si pentru ca este realizat din tipuri diferite de lemn, iar o lacuire ar fi dezvaluit acest lucru.

Transformare propusa de arh. Mugur KREISS (tel.: 0723-337.247, [email protected])

Material publicat in revista DOMUS, editia aprilie 2011

 

Articole similare

Ce trebuie sa stii despre prize si intrerupatoare

RL online

10 idei creative de organizare pentru camere studentesti

Olivia Vereha

Cum sa expui arta intr-un mod creativ?

Catalina Coca

Lasă un comentariu