Image default
Amenajari Interioare

Masina de spalat vase: o necesitate sau nu?

Progresul tehnologic a facut ca o mare parte dintre activitatile efectuate altadata manual sa fie realizate in prezent de aparate din ce in ce mai performante. Cat de eficienta este aceasta varianta in cazul spalarii vaselor vei afla in randurile urmatoare.

Pentru a investi intr-un aparat electrocasnic trebuie sa cunosti beneficiile pe care acesta le ofera. Daca nu detii inca o masina de spalat vase, afla in ce conditii este avantajoasa, ce dezavantaje prezinta, cum functioneaza si ce programe poate contine. Aceste aspecte te vor ajuta sa stii in ce masura reprezinta un moft sau o necesitate.

Tipuri de masini de spalat vase

– In functie de spatiu

Masina independenta este recomandata pentru bucatariile care nu permit incorporarea aparatelor electrocasnice, aceasta putand fi plasata intr-un alt spatiu din casa (debara, camara), cu conditia sa aiba acces la o sursa de apa.

Masina incastrabila se poate ascunde in mobilier si este indicata in situatiile in care bucataria ofera suficient spatiu pentru a o include.

– In functie de cantitatea de vase

 Exista modele in care incape un set de vase de 4, de 9 sau de 12 persoane.

Avantaje

Masina de spalat vase poate constitui o necesitate in unele situatii, dupa cum in altele poate fi o investitie inutila. Achizitia acesteia tine nu numai de calitatile produsului, cat si de nevoile fiecarei familii, de membrii ecesteia, de cantitatea de vase care trebuie spalata. Cele mai relevante avantaje ale masinii de spalat vase sunt:

– Te ajuta sa economisesti timp. Printre cele mai frecvente activitati care au loc in bucatarie se numara si spalatul vaselor, mai ales daca familia este numeroasa. Utilizarea masinii de spalat vase iti ofera posibilitatea sa folosesti timpul in alte scopuri. De asemenea, reprezinta cea mai buna modalitate de a-ti proteja mainile intrucat masina permite folosirea unor detergenti mai duri care prin spalare manuala ar afecta pielea si unghiile.

– Te bucuri de confort. Efortul depus pentru spalatul vaselor este exclus prin apelul la masina de spalat.

– Reprezinta un spatiu potrivit pentru depozitarea veselei.

Dezavantaje

– Durata destul de mare pentru spalare constituie un inconvenient major. Desi exista programe cu spalare rapida de aproximativ 30-35 de minute, pentru vasele mai putin murdare, majoritatea programelor dureaza de la 1 la 2 ore. Pentru o cantitate mai mica de vase, timpul este mai scurt prin spalare manuala.

– Calitatea spalarii de multe ori indoielnica. Cand apa este de proasta calitate si nu se folosesc saruri de dedurizare si agenti de clatire, vasele nu vor fi conform asteptarilor. De asemenea, trebuie luat in calcul si faptul ca vasele ce prezinta un grad ridicat de murdarie necesita o spalare manuala inainte de a fi introduce in masina.

– Vasele de mari dimensiuni sunt imposibil de spalat la o astfel de masina deoarece nu incap. Si in acest caz, intervine spalarea manuala.

– Zgomotul reprezinta un alt dezavantaj al masinii de spalat vase. Daca acesta se asociaza cu cel al hotei sau al altor aparate cu uz casnic, disconfortul va fi si mai mare. Modele mai vechi sunt mai zgomotoase decat cele noi.

– Pretul acestor aparate electrocasnice este destul de ridicat si valoarea creste in functie de performanta masinii. Pentru o familie mai putin numeroasa, spalarea manuala a vaselor ia mult mai putin timp decat prin folosirea masinii. Cu alte cuvinte, daca familia contine putini membri, investitia este nejustificabila.

Functii/Programe

– O masina de spalat vase este cu atat mai eficienta cu cat dispune de mai multe functii si programe speciale, care fac spalarea vaselor mai bine, cu consum de energie si apa mai mic.

– Senzorii de temperatura si murdarie determina timpul necesar de spalare, pana cand vasele sunt complet curatate.

– Eficienta energetica (consum minim de energie si apa) se evalueaza printr-o scala de la A la C, clasa A semnificand eficienta maxima.

– Masinile de spalat vase au programe de spalare ce variaza intre 3 si 7, cele cu 7 fiind cele mai performante.

– Modele de ultima ora au prevazut un sistem de reducere a zgomotului. Acesta poate varia intre 42dB si 56dB.

– Timer-ul este o functie care permite programarea orei la care doresti sa inceapa sa functioneze masina de spalat vase.

– Masinile cu jet-dry folosesc agenti chimici pentru a usca vasele.

Mod de functionare

Pentru o buna functionare a masinii este necesar ca inainte de introducerea vaselor sa fie inlaturate resturile de mancare de pe suprafata acestora. Apoi vesela se asaza in rafturile existente dupa anumite criterii, se adauga detergentul, apoi se inchide usa si se apasa pe butonul Start. Curatarea propriu-zisa se face prin aruncarea cu apa pe vase. Primul jet contine detergentul care inlatura murdaria, dupa care urmeaza jeturi de apa curata pentru clatire. Se poate opta pentru modele cu mai multe sau mai putine cicluri de spalare.

De retinut!

– Distribuirea vaselor in masina de spalat se face in functie de: tipul acestora (pahare, cesti, farfurii, tacamuri), materialul din care sunt realizate, gradul de murdarie sau in functie de insusirile lor particulare (sunt pictate, decorate, suflate cu argint etc.).

– Vesela mai solida sau foarte murdara se pune in cosul de jos, iar cea fragila sau mai putin murdara in cosul de sus.

– Paharele de cristal necesita activarea unei functii speciale care sa le protejeze.

– Vasele din plastic se plaseaza in cosul de sus intrucat cel de jos incinge mai tare si se pot topi.

– Pentru vasele din lemn se recomanda spalarea manuala.

– Detergentii pentru masina de spalat vase sunt de mai multe tipuri: 5 in 1, 4 in 1, 3 in 1, sub forma solida,  de pulbere, tablete si gel. Detergentul de tip 5 in 1 include sarea speciala si agentul de cladire. Pentru celelalte tipuri, se adauga separat.

Articole similare

Casa dintre dunele Olandei

Georgiana Sfarlea

Pereti – galerie din oglinzi

Alexandra Petraru

Cea mai mica locuinta din lume

RL online

Lasă un comentariu