Image default
LifeStyle

Marius Vintila: “Ecologia va deveni din ceva extraordinar, ceva cotidian, altfel vom disparea”

A fi ecologist inseamna sa renunti la o viata generoasa, inseamna sa ai o singura masina la scara si sa o inlocuiesti cu bicicleta sau, de ce nu, cu mersul pe jos, ori de cate ori poti face lucrul acesta.

Sa iei atitudine chiar si printr-o emisiune la radio, asa cum o face Marius Vintila la “Ora verde”, de la Guerrilla.

Cum crezi ca este romanul ecologist?
Ca suedezul ecologist ….sau ca bulgarul ecologist. Adica romanii sunt si ei din punctul asta de vedere de doua feluri: eco doar la nivel declarativ – unii, iar altii chiar fac lucruri faine pentru sanatatea planetei. Sa ne gandim doar la cei care fac voluntariat cu orice ocazie – curatenie pe pantele muntilor, in Delta etc. Am cel putin trei colegi la radio Guerrilla care fac chestia asta de trei ori pe an.

Tu esti ecologist? Ce fel de ecologist?
Da. Cum am mai spus sunt ecologist cu masina la scara. Dar cu O SINGURA masina la scara fiindca cu ani in urma am hotarat impreuna cu sotia mea sa nu ne mai luam a doua masina exact din motive eco. Imi educ baiatul in spirit eco, merg pe jos sau cu bicicleta de cate ori pot si altele, pe care daca le-am face cu totii ne-ar suporta pamantul mult mai usor.

Crezi in aparitia unei noi categorii de ecologisti?  Adica sa aiba cultura ecologica bine dezvoltata, sa se comporte natural, ecologia sa fie ceva normal, ca a te spala, de exemplu…
Evident, e urmatorul nivel. Ecologia a devenit un bun comun chiar si la noi – nu vorbesc de Vest unde e o adevarata cultura, iar venirea celor noi e o chestiune normala. Ecologia va deveni din ceva extraordinar, ceva cotidian, altfel vom disparea.

Care este scopul rubricii “Ora verde” a emisiunii tale de la radio Guerrilla?
Ora verde contribuie cat poate la aducerea unei tari in care punga de plastic ocupa majoritatea teritoriului in fiecare primavara, la o stare de normalitate ecologica. Se incepe, cum e firesc, cu publicul educat, cu liderii de opinie in grupul lor, care constituie majoritatea audientei radio Guerrilla.

Ar putea insemna ecologia ”un mai bine comun” pentru Romania?
Cred ca ecologia e un domeniu in care impartirea pe granite si natiuni grupate sub drapele locale nu e realista. Binele ecologic e international, planeta nu poate fi sanatoasa daca are doua trei tari bolnave, asa ca DA, “mai binele” adus de ecologie in lume va fi si al Romaniei.

Cine crezi ca e cel mai eco roman?
Acela care  renunta cel mai des la confortul propriu pentru ca nu vrea sa faca rau mediului.

Mananci bio?
De cele mai multe ori nu, fiindca nu cred ca e cel mai important aspect in lupta mea cu inertia concetatenilor vis-a-vis de sanatatea mediului.

De cate ori te plimbi cu bicicleta intr-o luna de zile?
Din ultimele trei luni, doua am mers la radio cu bicicleta in fiecare zi. Deci …

Ti-ar placea sa traiesti pe o insula pustie?
Cand eram de zece ani, m-au dus trei zile la tara, la o stana. Numai vreo trei zile… Dupa aceea m-au intrebat cum a fost. Am declarat atunci in mijlocul familiei ca as trai la stana toata viata, daca as avea acolo biblioteca si dus. Intre timp pretentiile mi-au crescut.

As sta la o stana sau pe o insula pustie daca as fi cu sotia, cu piticul, cu calul si cainele meu. Evident, fara sa renunt la biblioteca si la dus.

sursa: ecotrend.ro

Articole similare

Cozonac cu fulgi de ciocolata

Elena Virlan

Supa crema de ciuperci – pentru o toamna aromata

Simona Popa

Luna octombrie aduce pe scena Operei Nationale Bucuresti debuturi in roluri importante

comunicat de presa

Lasă un comentariu