Image default
LifeStyle Retete

Mancare de gutui

Cand eram mic, aveam cateva semne clare ca a venit toamna: terminam joaca mai repede fiindca se imputina mai repede lumina zilei, mancam struguri pana plezneam si, mai ales, bunica ma imbia cu o nemaipomenita mancare de gutui proaspete. Iata reteta ei, careia mi-am permis sa-i adaug, din spirit macho, si ceva bautura.

In primul rand, onor ingredientele de seama: jumatate de kilogram de gutui galbioare, ca la vreo sută de grame de zahar (poate fi si brun, pentru naturile mai sensibile la calorii), un sfert de cana de faina alba (nu merge integrala, ca strici obrazul mancarii), o cana cu apa, sare si ulei dupa pofta inimii si porunca limbii. La cinstita adunare eu adaug si 50 ml de vin galbior, si nu regret!

Uite cum faci: speli bine poamele aromate, apoi te-apuci sa le scoti sufletul cu un cutit, decojindu-le si lasandu-le fara miez. Cand ai farfuria plina cu rozete parfumate, incinge putin uleiul si caleste gutuile pe ambele parti, pana vezi ca sunt gata. Cand obrazul le arata ca al arapilor focosi, le dai afara pe farfurie si-n locul lor rastorni zaharul si faina (pe cea din urma, varsata „in ploaie”), asteptand, deja plin de pofte, caramelizarea zaharului. Stingi cu apa si vin, invarti linguroiul ca sa fii sigur ca nu mai incape cearta intre cele puse la foc, lasi sa auzi si cateva clocote si rastorni iarasi gutuile in siropul cel incins. Un sfert de ceas de fierbere e de-ajuns ca sa lege mancarea, si prea mult pentru tine, care sigur te-ai rasucit nerabdator imprejurul tigaii!

Pont: daca, din vreo pricina oarecare, sosul iti iese prea subtire, nu te speria. Sa ai pe aproape inca o cana cu faina, din care torni, tot in „ploaie”, pana vezi ca dregi busuiocul.

Articole similare

Mancare de cartofi cu pui la cuptor

de la cititori

Profilele GEALAN FORTE cresc imunitatea locuintei

comunicat de presa

Revista Casa Mea vă aşteaptă la Bife SIM 2018

comunicat de presa

Lasă un comentariu