Image default
LifeStyle

Luminita Gliga, o talentata tanara pictorita

Din 2002 este absolventa a Universitatii Nationale de Arte Bucuresti, Facultatea de Arte Plastice, sectia Pictura, clasa profesorului Sorin Ilfoveanu. In 2008 sustine un doctorat in Arte Vizuale la U.N.A. din Bucuresti, coordonator stiintific fiind profesorul universitar doctor Zamfir Dumitrescu. Din 2003 devine membru U.A.P. Romania si A.I.A.P., iar din 2008 membru corespondent al Academiei Romano-Americane de Stiinte si Arte.

Se afirma in numeroase expozitii personale, dintre care amintim:

1997 – „Icoane din Tara Barsei“, Brasov
2000 – Expozitie de pictura, Muzeul de Arta, Brasov
2002 – „Apocalipsa”, Atelier 35/Eforie, Bucuresti
2003 – „Spirit transilvan”, Forumul German, Brasov
2005 – Expozitie de pictura „Saint-Exupéry’’, Marsilia-Marignane, Franta
2007 – „Nestatornik’’, Turn BRD – Société Générale, Bucuresti, Romania
2008 – „Autobiografie in imagini’’, Galeria UNA Bucuresti, Romania
2009 – „Terravision 009’’, Institutul Irecson, Bucuresti, Romania
2010 – „Mirabilis Mundus’’, Green City, Bucuresti, Romania 

Participa alaturi de alti artisti prestigiosi la numeroase expozitii de grup, atat din tara, cat si din strainatate:

2002 – TIAV (The International Fair of Visual Arts), TNB, Bucuresti
2004 – Expozitia internationala ‘M.C.A.’, Cannes – Azur, Franta
2004 – „Targul de carte – Gaudeamus’’, Romexpo, Bucuresti
2009 – Russian Art Week, Moscova, St. Petersburg, Rusia
2009 – Salonul de iarna UAP Bucuresti, Muzeul Municipiului Bucuresti 

Lucrarile sale se afla in colectii particulare si institutii din Romania, Austria, Germania, Italia, Danemarca, Franta, Irlanda, Canada sau SUA.

Luminita Gliga este un artist tanar ce interpreteaza cu usurinta culorile si formele, precum o poezie, cu intonatie precisa, grava pentru anumite teme, sau cu un extraordinar entuziasm cand transmite o stare de spirit. Ea nu traduce ci dezbate, amplifica nuantele cromatice pentru a sublinia o declaratie stilistica, lasand privitorul sa aleaga, sa-si atribuie o lucrare preferata, ce surprinde o emotie, un peisaj, un demers de cunoastere.

Despre lucrarile sale, profesorul universitar doctor Gheorghe Achitei spunea: „Printre tinerii pictori, aparuti la orizonturile culturii romanesti in ultimul deceniu, Luminita Gliga ocupa o pozitie aparte.

Cu un doctorat in Arte Vizuale, sustinut in mod stralucit in 2008 la Universitatea Nationala de Arte din Bucuresti, si cu un numar foarte mare de expozitii personale deschise in tara cat si in strainatate, la care trebuie adaugate numeroasele premii si distinctii ce i-au fost acordate pana acum, artista se impune ca personalitate de prim-plan. Pictura sa se situeaza la granita dintre figurativ si abstract, dintre modern si traditional. E o pictura cu pronuntate accente lirice, practicata in limitele unui demers compozitional in care vecinatatile cromatice, desi viguros delimitate, nu contin nimic agresiv.

Dimpotriva, accentele de culoare se completeaza unele pe altele in limitele unui tot coerent si mai greu definibil. Ne aflam, fara indoiala, in fata unei opere ce-si  urmeaza desavarsirea in mod fericit, pe cat de neasteptat pe atat de firesc in viitor”.

De altfel, critica de specialitate i-a acordat girul sau, fiindu-i recunoscut talentul si capacitatea de a se detasa in peisajul artistic romanesc.

Moderna, actuala, proaspata, plina de energie, aflata intr-un continuu drum de autodesavarsire, in cautarea unor noi metode de exprimare, artista atinge un rafinament aparte al modului in care reuseste sa comunice publicului opiniile sale despre viata,  felul in care percepe realitatea inconjuratoare. Lucrarile sale denota un spirit liber, in care fragilitatea feminina este doar aparenta, simtita poate in delicata atentie cu care trateaza detaliul.

In rest, prin proportii, suprapuneri si alaturari cromatice dovedeste un caracter puternic conturat al exprimarii artistice, o forta si o decizie admirabila in a comunica privitorului.

Rotunjite sau aspre, cu unghiuri drepte, usor de descifrat sau ascunse in spatele unui limbaj criptic, formele sale imbina lumina si culoare, caldura, jovialitate, un crez, o convingere.

Despre lucrarile sale, renumitul critic de arta Corneliu Antim spunea:Luminita Gliga realizeaza un suport compozitional puternic marcat de structurarea geometrica a suprafetelor si a formelor. Cumva in maniera cubismului sintetic difuz, interpretat in viziunea proprie, cu ceva influente (filiatii) purtand pecetea unui mare concitadin din ascendenta sa artistica, Mattis Teutsch”.

 

Articole similare

Samsung aduce One Night Gallery la Teatrul Odeon cu un vernisaj şi o experienţă multisenzorială imersivă semnate Raluca Băraru

comunicat de presa

Electrolux Ergorapido 2 in 1, ajutorul perfect pentru o curatenie rapida de weekend

casamea.ro

Ela Crăciun, în grila de vară a Itsy Bitsy FM

comunicat de presa

Lasă un comentariu