Image default
Amenajari apartamente Amenajari Interioare

Lumina si viata

Lumina reprezinta o conditie esentiala a existentei vietii pe pamant, un element cu virtuti curative, motiv pentru care este indiscutabila importanta prezentei sale in spatiile de locuit. Lipsa sau insuficienta luminii antreneaza dezechilibre energetice severe, concretizate in stari de spirit negative, maladii fizice sau psihice grave. Din aceste motive, iluminarea ambientului beneficiaza in Feng Shui de o abordare extrem de atenta. Astfel, inca din faza de amenajare a locuintei trebuie avute in vedere posibilitatile de iluminare naturala cat mai abundenta a tuturor incaperilor, exceptie facand, in acest sens, dormitorul, care se preteaza la o atmosfera intima, mai putin expusa contactului cu exteriorul. Simultan, se recomanda utilizarea a cat mai multor surse de iluminare artificiala, cu radiatie calda, cat mai aproape de calitatea luminii naturale, menite sa suplineasca lipsa acesteia in cursul serilor, dar mai ales in perioada anotimpului rece, cand zilele extrem de scurte nu permit organismului uman sa „absoarba” o cantitate suficienta de lumina solara, benefica.

Pe langa calitatile sale curative, lumina detine un rol important si in generarea anumitor stari de spirit, a unui anumit tip de atmosfera, in functie de natura surselor utilizate. Spre exemplu, iluminarea puternica a unei incaperi are un efect energizant, indeamna la actiune, in timp ce lumina mai discreta a unei veioze cu picior creeaza o atmosfera romantica, relaxanta, care predispune la reverie. Totodata, aplicele sau spoturile directionate asupra anumitor zone de interes – obiecte de arta, aranjamente decorative etc. – amplifica actiunea energetica benefica a acestora.

La fel ca si oglinzile, lumina directionata poate suplini, intr-o oarecare masura lipsa anumitor sectoare energetice din Bagua unei locuinte sau a unei incaperi. La randul ei, lumina are un efect optic de amplificare a spatiului, astfel incat, intr-o incapere joasa, o sursa orientata spre tavan creeaza impresia de inaltare, de spatializare pe verticala, iar, acolo unde este cazul, atenueaza efectul negativ al grinzilor aparente. (Asa cum am mai aratat in capitolele anterioare ale acestei rubrici, Feng Shui considera grinzile extrem de nocive pentru dinamica energetica a incaperilor. Radiatia emanata de acestea este asemuita ca si efect cu sectionarea spatiului de taisul unor cutite).

Pentru functiunile cu specific diurn – bucatarie, sufragerie, living -, dar si pentru baie, se recomanda folosirea unor sisteme de iluminare cat mai performante. Cu precadere in aceste incaperi nu se recomanda existenta unor colturi sau zo­ne obscure, neglijate, ocolite de fluxul benefic ‘chi, unde se creeaza blocaje energetice cu repercusiuni asupra „aurei” intregului ambient. Feng Shui mai recomanda ca si zona intrarii in locuinta – atat pe exterior, cat si in interior – sa fie bine luminata, pentru a crea impresia de energie vitala si de ospitalitate. Maestrii Feng Shui sustin ca acest aspect este important nu doar prin prisma impresiei create asupra virtualilor musafiri, ci si pentru locatarii locuintei respective: o intrare neprimitoare, intunecoasa predispune la indiferenta fata de propria existenta, la plictis si blazare!

Cu ajutorul spoturilor de lumina colorate se pot obtine adeseori efecte decorative si energetice deosebite, care pot conferi personalitate unui ambient deficitar sub aspectul prezentei elementului cromatic. La fel de indicate sunt si lampile odorizante, in care se ard uleiuri aromatice, care, pe langa lumina, umplu ambientul cu arome volatile benefice.
Ca si regula practica universal valabila, trebuie retinut faptul ca intr-o incapere amenajata cu finisaje, decoratiuni si obiecte de culori preponderent inchise, mate, trebuie sa se asigure o iluminare de cel putin doua ori mai intensa decat in mod normal. Nu in ultimul rand, este de dorit ca la alegerea surselor de iluminare pentru locuinta dumneavoastra sa urmariti, pe langa aspectul decorativ al accesoriilor, performantele functionale ale acestora si puterea lor de iluminare.

Articole similare

Spaţii largi şi funcţionalitate într-un apartament modern

Oana Voicu

Concurs Domus 10 ani

RL online

Caminul decembrie 2006 – ianuarie 2007

RL online

Lasă un comentariu