Image default
LifeStyle

Liviu Bora si sculptura in lemn

Pasionatul de arta, insa, va observa si altceva in afara semnificatiei ultime a gestului celor doi jucatori si a atmosferei de-o sumbra poezie. Este vorba despre splendidele piese de sah manuite de personaje, piese atat de expresive incat par vii. Sa fi fost inspirat de confruntarea abisala dintre Antonius si Inexprimabil sculptorul Liviu Bora cand a creat uimitorul sau set de sah?

Tot ce poate fi spus este ca artistul a realizat niste piese care depasesc cu mult scopul si expresivitatea obisnuita a conventionalelor regine si a ponositilor regi. Intitulate graitor „Razboinicii lui Dracula” piesele capata o viata si o identitate a lor, devenind adevarate personaje. Astfel, fiecare partida devine o infruntare funciara intre doua individualitati rivale iar jucatorii se pot amagi, macar pentru o ora, ca sunt angajati intr-o actiune ce poate schimba cursul vietii obisnuite. In acest sens, sculpturile lui Liviu Bora te implica intr-un set complex de sortilegii, revelandu-ti valentele magice ale obiectelor cotidiene.

Setul de sah este doar un aspect al creatiei sculptorului, al carui material predilect este lemnul (de nuc, tei, tisa, patinat, lustruit, baituit, trecut prin mainile dibace ale artistului-mestesugar). Autor al unor serii fascinante de masti, precum si a diverse statuete, dar si al unor obiecte de mobilier, artistul se remarca prin cultivarea unei estetici originale. Utilizand un idiom plastic complex, care isi trage seva din imaginarul primitiv, din cel gotic dar si din cel baroc, Liviu Bora da nastere unor creatii care au puterea de a vraji. Sculptorul abordeaza teme cu iz antic cum ar fi „Apollo si Daphne”, diverse nuduri dar si personaje teatrale cum sunt clovnii. De alta, el colaboreaza cu pasiune cu numeroase teatre din tara, realizand fie papusi, fie masti pentru diferite spectacole.

Liviu Bora este un artist inedit, adept al celei mai materiale si „senzuale” dintre artele plastice. Sculptorul se dovedeste un artizan priceput al lemnului, tratandu-l cu blandete si scotand din el spiritul prin formele pe care reuseste sa le ciopleasca. Privitorul operelor lui Liviu Bora nu poate ramane indiferent fata de uriasa putere expresiva a acestora. Fie ca e vorba de masti, de piese de sah ori de sculpturi cu tema, creatiile artistului sunt marturii ale capacitatii materiei de a se insufleti prin mijlocirea atingerii umane. Formele se imbraca in diversele masti pe care talentul creatorului le poate asterne peste ele spre a le da un sens care poate fi priceput de ochiul omului. Liviu Bora este un plasmuitor de himere, ori de adevaruri, facute tangibile prin dorinta artistului de a modela reprezentari ale lumii pe care o are inauntru.     

Articole similare

Galeriile Noblesse premiaza excelenta in design interior

comunicat de presa

Avantajele unei baterii de bucatarie cu dus extractabil

comunicat de presa

De Ziua Copilului, Teatrul Odeon își deschide porțile pentru copiii de toate vârstele

comunicat de presa

Lasă un comentariu