Image default
Amenajari case Amenajari Interioare

La Mosie, chirpiciul devine nobil

Serban Sturdza, presedintele Ordinului Arhitectilor din Romania, a proiectat o pensiune care demonstreaza ca, departe de a fi depasite sau derizorii, materialele si elementele arhitectonice traditionale pot fi un reper valid pentru arhitectura contemporana.

3800 mp de teren, 400 mp amprenta la sol, 10 camere dispuse la parter si etaj plus un pod „open space”, pretabil la conferinte sau alt soi de activitati extinse, la care se adauga spatii de depozitare si centrala termica. Acestea sunt, in date sumare, caracteristicile tehnice ale pensiunii inaugurate in 2013, la trei ani de la inceperea proiectarii.

Scopul declarat al pensiunii este acela de a promova o buna calitate a arhitecturii rurale destinate turismului sau traiului curent. Cei care aleg La Mosie ca destinatie turistica pot vedea, pe viu, ca PVC-ul la usa sau fereastra, ori tabla ondulata pe acoperis nu sunt neaparat cele mai bune solutii pentru mediul rural, a carui specificitate ar trebui promovata mai insistent, atat in beneficiul vizitatorilor, cat si al localnicilor.

La Mosie sunt inglobate grinzi, plansee si tamplarie din lemn, inchideri cu caramizi din chirpici, tencuieli cu pamant, iar la decorarea ei s-au folosit elemente de ceramica traditionala, mobilier din lemn, tesaturi manuale realizate de mesteri populari, precum si elemente de port traditional. E un fel de reverenta, in registru modern, fata de viziunea si tehnologia populara – camerele sunt cu intrare de pe terase, streasina e ampla, cerdacul e adanc.

Casa mare se multiplica printr-o casa a lemnelor, o casa a animalelor si pasarilor (rate, gaini, vaca, cal, iepurasi…) si o casa a… masinilor, adica o parcare de 10 locuri. Iazul nu e de neglijat!

Merita spuse cateva vorbe si despre Bolovani, locul in care s-a ridicat pensiunea. Este atestat inca de la 1632 (la vremea aceea era un antroponim raspandit). In acest moment, in proximitatea locului se afla o rezervatie naturala de 4 stele cu profil cinegetic (sunt mistreti, cerbi, iepuri, fazani), dar si rezervatia de zimbri de la Bucsani, la doar 20 de km.

Articole similare

Idei colorate pentru un decor de vara

Elena Virlan

Alb si rosu pentru bai spectaculoase

Elena Virlan

Decor contradictoriu

Oana Voicu

Lasă un comentariu