Image default
LifeStyle

La ce sa fii atent cand cumperi un apartament in bloc nou?

Decizia de a cumpara o locuinta reprezinta un pas decisiv in viata oricarui om si este bine sa stii din timp la ce sa fii atent in momentul in care alegi imobilul, astfel incat sa obtii cele mai bune caracteristici pentru valoarea banilor tai.

Daca optezi pentru un apartament intr-un bloc nou, ai sansele sa urmaresti investitia chiar din timpul constructiei, ceea ce iti ofera avantajele de a sesiza aparitia eventualelor vicii ascunse, fie ca ai cunostinte in domeniu, fie ca apelezi la ajutorul unui specialist. Insa, daca imobilul este deja construit, iata ce trebuie sa verifici inainte sa semnezi contractul.

Solicita pentru consultare certificatul de urbanism si proiectul tehnic vizat spre neschimbare

Ai tot dreptul sa stii pe baza carui proiect s-a ridicat constructia in care vrei sa locuiesti si, de asemenea, sa vezi daca acesta este in concordanta cu certificatul de urbanism.

Astfel poti sesiza daca distantele fata de limitele de proprietate si regimul de inaltime sunt cele cerute prin lege, evitand sa faci parte din eventualele litigii cu vecinii si, in cazuri extreme, decizii de demolare pe care le poate avea dezvoltatorul. Din pacate, am auzit cu totii despre ilegalitati comise in acest sens, si iti recomandam sa verifici si daca strada de acces la imobil este pe domeniul public sau al dezvoltatorului, si nu proprietatea privata a altcuiva. De asemenea, regimul de proprietate al strazii iti va spune cui trebuie sa ceri sa faca reparatii.

Poti cere garantiile pentru lucrari si certificatele de calitate pentru materiale

Pentru a te asigura ca s-au folosit materialele prevazute in proiect, si nu altele de o calitate inferioara, este bine sa ceri certificatele de calitate pentru materiale. In plus, ca masura de protectie impotriva viciilor ascunse, solicita si garantiile pentru lucrari ca sa vezi ce si-au asumat antreprizele care au realizat blocul in care vrei sa te muti.

In alta ordine de idei, a sti din ce materiale au fost construiti apartamentul tau este necesar pentru momentul in care vei dori sa faci modificari in apartament, chiar si in cazul montarii unui banal corp suspendat. Peretii de caramida sau cei din gips-carton suporta greutati diferite si ar trebui sa poti sa oferi aceste informatii celor care se ocupa de mobilier pentru a lua, impreuna, decizia optima.

Afla unde sunt instalatiile din imobil

Dezvoltatorul trebuie sa-ti puna la dispozitie cartea tehnica a imobilului, astfel incat sa afli unde anume sunt retelele de instalatii si echipamentele, atat pentru spatiile comune, cat si pentru apartamentul tau. In cazul unei inundatii sau a oricarei alte probleme care poate avea loc in viitor, specialistii care iti vin in ajutor trebuie sa stie unde sa intervina pentru a repara!

In caz contrar, daunele pot fi mult mai mari, de la un timp indelungat in care te vei lupta cu problema, la spargeri in pereti pentru gasirea instalatiilor, urmate de reparatii ulterioare destul de costisitoare.

Cere documentele pentru centrala termica

Majoritatea blocurilor noi au centrale termice pentru incalzirea spatiului si a apei, iar aceasta are nevoie de revizii periodice. Conform unor modificari recente de legislatie, reviziile la centrala se fac doar pe baza documentelor echipamentului si a unui proiect de instalatii supus verificarii de specialitate. Proiectul pentru intreg blocul poate fi gasit in cartea tehnica a imobilului, iar caracteristicile tehnice ale centralei le vei solicita dezvoltatorului, in cazul in care nu ti le-a oferit la momentul intrarii in posesie a apartamentului.

Cu siguranta, mai sunt o multime de aspecte la care poti fi atent, asa ca asteptam comentariile tale daca vrei sa-ti mai povestim cum sa alegi un apartament bine facut!

Sursa foto: www.premier-estate.eu

Sursa foto: www.businesscover.ro

 

Articole similare

O chiuveta curata inseamna un mediu sanatos pentru tine si familia ta

casamea.ro

Daikin România: afaceri în creștere și consolidarea poziției de lider al pieței HVAC, în anul financiar recent încheiat

comunicat de presa

Rowenta lanseaza Volum’ 24 Respectissim, aparat pentru volum, ce dureaza intreaga zi

casamea.ro

Lasă un comentariu