Image default
LifeStyle

Justinian Scarlatescu si fotografia spectrala

Desigur, aceasta este o superstitie nascuta din ignoranta si inocenta indienilor din America de Nord si Centrala, care, confruntati cu masinariile diabolice ale omului alb, au reactionat cum au stiut ei mai bine: au construit o poveste. Cu toate acestea, cand privesti fotografiile lui Justinian Scarlatescu, incepi sa intelegi de ce indienii au crezut ca sufletul obiectului poate fi surprins, in toata evanescenta sa, pe pelicula.

Justinian Scarlatescu este un artist inedit care combina cu maiestrie formatia de pictor cu cea de sculptor si desenator pentru a da nastere unui adevarat fotograf-vrajitor. Tehnica sa de prelucrare a imaginii este cu totul originala. Artistul foloseste aparatul analog, developeaza manual aproape fiecare fotografie, foloseste panza ca suport pentru imagine, utilizaza calitatile estetice ale gelatinei de argint precum si pe cele ale interventiei pe fotografie cu acrilice. Fiecare lucrare este o bijuterie executata cu maxim devotament, neexistand o copie identica. Prin insistenta pe acest principiu al unicitatii piesei artistice, Justinian Scarlatescu isi declara dezgustul fata de valorile culturii de consum care promoveaza obiectul efemer, actual si replicabil la infinit.

Prin cultivarea acestor tehnici neconventionale de fotografie, artistul da nastere unui univers vizual fascinant care pare radiografia spectrala a unei stari sufletesti idiosincrasice. Probabil asa ar arata „scheletul” lumii viselor daca trupul ei ar putea fi trecut printr-un aparat Roentgen. Aceste transparente fantomatice te bantuie cu frumusetea lor nelumeasca in seria „On Canvas”, unde privitorul descopera imagini idilice ale unui sat de basm care aminteste, prin nostalgia evocata, de Edenul parasit.

In seria „Print Experiment”, nascuta dupa o calatorie a artistului la Roma, personajele principale sunt statuile de ingeri si fluturii. Utilizand un idiom vizual de tip gotic, fotograful reuseste sa creeze o atmosfera nostalgica, de autenticitate veche, ratacita. Imaginile cu ingeri par relicve pretioase care au fost salvate dintr-un incendiu devastator ce a avut loc in Rai („San Angelo no. 2”). „Butterfly”, o fotografie in aceeasi serie, poate fi considerata lucrarea-manifest a artistului, intrucat in ea se gaseste manualul vizual care te invata cum sa furi sufletul obiectului, prezentand, in stilul before – after, fluturele inainte de rapt (insufletit de culoare) si aceeasi fiinta dupa rapt (prizoniera in alb-negru).

Seria „Studio” ni-l dezvaluie pe Justinian Scarlatescu in ipostaza de portretist. Fotografiile sunt caracterizate prin robustete compozitionala si prin cultivarea virtutiilor simetriei. In „Orase”, artistul prezinta o imagine complet diferita a orasului contemporan, surprins nu in zvarcolirile sale metropolitane ci in melancolia insingurata a parcurilor inghetate. „Memories” si „Targuri” refac traseul fotografului prin lumea trocurilor si a targurilor de maruntisuri, lume populata cu oameni-spectru care isi pierd contururile sufletesti in multimea de obiecte moarte. Fotografiile din aceste serii dau chip ideii artistului cum ca lucrarile sale au doua timpuri, unul al obiectului reprezentat si altul al reprezentarii propriu-zise. „Fluid Morning” utilizeaza o tehnica extrem de ludica: scanarea diapozitivelor. Figuri desuete si translucide de oameni, cai ori copaci defileaza spectral prin fata ochilor vrajiti ai privitorilor.

Artistul reuseste sa creeze o fotografie care abdica de la principiul perfectei concordante dintre imagine si reprezentarea ei caracteristic acestei arte inedite. Nostalgic, desuet in modul cel mai frumos, unic, Justinian Scarlatescu este artizanul unor lumi de vraja in care esenta intima a obiectului capata materialitate si este incurajata sa-si marturisesca suferinta in limba vizuala a spectralului.

Scurt CV:

JUSTINIAN MIHAIL SCARLATESCU
Nascut: 11.10.1977
Membru UAP, Bucuresti
Studii: 1997 – Liceul de Arta Ploiesti, sectia sculptura – desen

           2002 – Absolvent al Academiei de Arta, Bucuresti, sectia pictura, clasa  domnului profesor Teodor Moraru

Membru fondator al grupului „ECCO”.

Expozitii in 2010:

„Fluid Morning” – Galeria GoldArt, Bucuresti}
„Arte in Bucuresti” – Centrul Artelor Vizuale, Bucuresti
„Salonul de fotografie” – Galeria Frunzetti, Bacau
„9 + 1” – Centrul Artelor Vizuale, Bucuresti
„Why Black is not White” – Actionfields Gallery, Bruxelles (BE)

Alte activitati:

Din 2007 se ocupa si de fotografie publicitara.

Pentru CV-ul complet al artistului si lista completa de expozitii, a se consulta site-ul oficial: www.justinian-scarlatescu.ro

Articole similare

InterContinental Bucharest offers free to use smartphones for all hotel guests

casamea.ro

Dovleac picant cu feta, chimen si cuscus

Madalina Craciun

Ai grijă de sănătate cu tensiometrele și nebulizatoarele Omron

comunicat de presa

Lasă un comentariu