Image default
Echipamente si materiale de constructii Solutii Constructive

Izolarea locuintei cu vata minerala: protectie sporita la incendii

Protectia la incedii este una dintre ele, si un material de calitate buna sau indoielnica poate face diferenta intre un dezastru catastrofal si salvarea atat a bunurilor materiale, cat si a vietii locatarilor. Astfel, atunci cand aveti in plan reconditionarea locuintei, aveti nevoie de consultanta in alegerea materialului potrivit.

Din punct de vedere legal, atat proiectantii, cat si constructorii din Romania sunt obligati sa utilizeze materiale de constructie eficiente din punct de vedere al rezistentei la foc, conform normativului romanesc P 118-99. Astfel, executia unei cladiri trebuie realizata in asa fel incat, in situatia izbucnirii unui incendiu, sa fie respectate urmatoarele reguli:

– Capacitatea portanta sa ramana neafectata pentru o perioada fixa de timp;

– Sa se limiteze raspandirea flacarilor si a fumului in cadrul cladirii;

– Sa se limiteze raspandirea flacarilor si a fumului la cladirile vecine;

– Ocupantii sa poata parasi cladirea sau sa poata fi usor salvati;

– Sa se ia in considerare inclusiv siguranta echipelor de interventie.

Toate cerintele de mai sus pot fi indeplinite cu succes de catre un singur material izolant, si anume vata minerala. Incadrata in Euroclasa de reactie la foc A1, vata minerala bazaltica este un produs incombustibil. Astfel, produsele din vata minerala bazaltica nu intretin incendiul si nu degaja gaze nocive sub actiunea focului.

Pe aceeasi linie, in cazul vatei minerale nu apare fenomenul de “flashover” (faza in care dupa aprindere, apare tranzitia unui incendiu la starea in care incepe sa arda intreaga suprafata a materialului combustibil intr-un spatiu inchis), pe cand, in cazul altor materiale izolante, exista un risc foarte mare de producere a fenomenului.

Tinand cont de ceea ce am discutat mai sus, dar si de interesul fata de respectarea regulilor de rezistenta la foc care a crescut semnificativ in anul 2012, sfatul nostru este acela de a lua in considerarea izolarea locuintei cu vata minerala.

 

 

 

Articole similare

De ce sa alegi unu semineu electric?

Simona Gheorghe

Cum sa amenajam mansarda

Constantin Stefan

Tunelul solar: ce este si cum il poti folosi la tine acasa

Ana Mincu

Lasă un comentariu