Image default
Calatorii LifeStyle

Istanbul, dragoste la prima aroma de cafea

Putina istorie…

Desi nu este capitala „oficiala” a Turciei (de multe ori fiind „incurcat” cu Ankara), Istanbulul este capitala economica a tarii si orasul preferat al turistilor cand vine vorba de o vacanta „orientala”. Orasul a avut parte de atentie dintotdeauna si a jucat un rol important in istorie, fiind capitala a trei dintre cele mai importante imperii care au existat vreodata: Imperiul Roman, Imperiul Bizantin si Imperiul Otoman.

Este, de asemenea, un oras al contrastelor, trecand de-a lungul timpului printr-o serie de transformari, in special referitoare la religie. Daca in timpul primelor imperii, Istanbulul era cunoscut drept Byzantium sau Constantinopol, fiind un „instrument” in propagarea Crestinismului, odata cu instaurarea Imperiului Otoman, islamul a pus stapanire pe acest teritoriu, iar schimbarile au fost vizibile la tot pasul.

Asadar, odata ajunsi in Istanbul, istoria se „dezlantuie” sub ochii vostri. La tot pasul veti putea observa simboluri ale Imperiul Otoman care au fost conservate extrem de bine (unele, intr-adevar, au trecut si printr-o serie de renovari), moscheele fiind probabil cele mai vizibile datorita numarului ridicat al acestor lacasuri de cult. Metropola mai poarta denumirea si de „Orasul celor sapte coline”, si asta pentru ca Orasul Vechi este inconjurat de sapte dealuri, pe fiecare dintre ele fiind ridicata cate o moschee.

Orasul Vechi si Orasul Nou fac referire la partea europeana si cea asiatica a Istanbului, acesta fiind singurul oras din lume situat pe doua continente. Principala diferenta consta in arhitectura veche (mai precis, „ramasitele” Imperiul Otoman) care este puternic vizibila in latura europeana.

Si pentru a incheia „ora de istorie”, ar mai fi de spus ca, cel care a infiintat republica Turca, dupa prabusirea ultimului califat, devenind automat si primul presedinte, a fost Mustafa Kemal Ataturk. Recunostinta turcilor pentru acest lider este imensa. Am ramas impresionata de faptul ca in fiecare locuinta, restaurant, institutie, chiar si vapor (cel mai rapid si eficient mijloc de transport in comun din Istanbul), cel putin un tablou cu Ataturk este prezent.

Ce poti vizita?

Cred ca nu iti ajung nici zece vacante pentru a descoperi tot ceea ce are de oferit Istanbulul. Cu o populatie de 15 milioane de locuitori inregistrati (dupa cum mi-a spus chiar unul dintre ei), plus alte milioane de oameni care sunt in tranzit (turisti, oameni de afaceri, etc.), orasul este intr-o continua expansiune si, cu siguranta, va construi noi atractii, asta pe langa obiectivele deja consacrate.

Marele meu avantaj, in aceasta vacanta, a fost faptul ca am fost gazduita de prietena mea Arabela, care locuieste de 20 ani in Istanbul, si care mi-a recomandat tot ceea ce as fi putut sa vad in sapte zile.

Astfel, fiecare zi incepea cu acelasi traseu, si anume sa traversez cu vaporul din Asia (unde locuiam) in Europa unde se aflau aproximativ toate „punctele” de interes. Un „drum” pe mare costa in jur de 5 lire turcesti, iar vapoarele plecau la ore fixe. Pe parcursul celor 20 minute erai servit cu ceai negru (0.5 kurus/paharelul) si puteai admira privelistea. Desi pentru locuitori acest lucru facea parte din rutina lor, pentru mine era de-a dreptul fascinant sa te deplasezi la birou, la cumparaturi, cu vaporul.  

Sultanahmet District, destinatia mea, reprezinta „inima” Istanbului, acolo regasindu-se majoritatea obiectivelor turistice, foarte valoroase pentru patrimoniul cultural al tarii.

Ce am reusit sa vizitez eu au fost Hagia Sophia (25 lire turcesti/intrarea), o fosta biserica ortodoxa, devenita moschee in timpul Imperiul Otoman, in prezent fiind considerata muzeu si vizitata de milioane de turisti, Moscheea Albastra sau Sultan Ahmed Mosque, o renumita moschee din Istanbul, a carei denumire vine de la mozaicul de culoare albastra ce poate fi observat pe interiorul peretilor, Palatul Topkapi (25 lire turcesti/intrarea) sau fosta resedinta a sultanilor pentru aproximativ 400 de ani, dar si Basilica Cistern (10 lire turcesti/intrarea), o structura impresionanta, construita sub pamant, sustinuta de 336 coloane de marmura, unde puteau fi stocati 100.000 de tone de apa.

O zi nu iti este suficienta pentru a vizita toate atractiile de mai sus, in special Palatul Topkapi care are o suprafata de 700.000 mp si zeci de camere, insa partea buna este aceea ca te poti deplasa pe jos de la una la alta, desi exista si un tramvai care are statie in dreptul fiecareia. De asemenea, daca sunteti pasionati de istorie, arta, merita sa faceti o  vizita la  Istanbul Archaeology Museums (10 lire turcesti/intrarea), in timp ce frumusetea orasului poate fi admirata din unul din numeroaselor „puncte cheie”, precum Galata Tower (situat in apropiere, insa trebuie sa traversati podul spre „statia” de autobuz Karakoy) sau Maiden’s Tower, un turn situat pe o mica, mica insula exact la „intrarea”spre Stramtoarea Bosfor.

Si pentru ca tot am amintit de stramtoare, o croaziera pe Bosfor it’s a must! Stramtoarea Bosfor este cea care face legatura intre Marea Neagra si Marea Marmara si de-a lungul ei puteti admira diverse parti ale Istanbulului, case spectaculoase, cele doua poduri care „unesc” continentele, Palatul Dolmabahçe (centrul administrativ al Imperiului Otoman) sau Universitatea Galatasaray. 

Sursa: catalinacoca.wordpress.com

Articole similare

3,2,1…La Multi Ani!

Madalina Craciun

Atypic – singurul restaurant gourmet cu specific sud-american

comunicat de presa

Tarta cu nectarine si caise

casamea.ro

Lasă un comentariu