Image default
Amenajare gradina Amenajari Exterioare

Irisul, simbol al perfectiunii

Irisul este una dintre florile in jurul carora s-au creat, de-a lungul timpului, multe legende si povesti. De istoria acestei flori deosebite se leaga o multime de simboluri, unele legate de zeitati grecesti, altele de faraoni, regi si cuceritori. Majoritatea legendelor asociaza irisul cu perfectiunea, puterea si intelepciunea, dar si cu regalitatea, fiind un simbol si o emblema importanta in multe culturi.

Dincolo de istoria sa impresionanta, irisul este o floare nobila, deosebit de frumoasa, pe care oricine ar trebui sa o aiba in gradina sau in casa. Aspectul fragil al petalelor sale ii confera distinctie si o fac apreciata in orice decor.

Desi pare o floare fragila, irisul (sau stanjenelul, cum mai este cunoscut) este o planta rezistenta, nepretentioasa, usor de crescut in soluri si medii diferite. Exista, in intreaga lume, peste 150 de specii de irisi, iar conditiile in care cresc aceste flori sunt diverse. Unora le prind bine zonele insorite, altora spatiile umbroase, iar unele specii cresc direct in apa.

Daca vrei sa-ti imbogatesti gradina cu aceasta planta perena cultivata in intreaga lume pentru frumusetea ei gratioasa, trebuie sa plantezi bulbii in lunile de toamna si sa astepti primavara pentru a te bucura de florile sale.

Gradinile sunt pline de irisi in lunile mai-iunie, iar pe langa nuantele mov-lila pe care le intalnim cel mai des putem admira si irisi galbeni, albi sau roz. De asemenea, exista anumite specii de irisi care fascineaza prin degrade-ul petalelor lor. Daca nu ai avut pana acum ocazia sa admiri astfel de irisi, ti-am pregatit cateva fotografii in galeria de mai sus.

Articole similare

Gradina-minune de la Timisoara

revista Casa Mea

Varza de Bruxelles

Elena Turcu

Gradina rustica: atmosfera degajata si primitoare

casamea.ro

Lasă un comentariu