Image default
Legislatie Solutii Constructive

Ionut Negoita: „Nu cred ca era necesara ridicarea plafonului la 80.000 euro”

Prima Casa 2 ar trebui sa iasa la lumina saptamana viitoare, cel putin asa sustin autoritatile. Parerile legate de cum ar trebui sa arate noua varianta a programului sunt diferite. In timp ce unii spun ca ridicarea plafonului de garantare la 80.000 de euro este privita de unii ca un lucru bun, altii nu considera ca este o idee atat de potrivita.

Printre cei care vad cu ochi critici majorarea plafonului se numara si omul de afaceri Ionut Negoita.

IMOPEDIA.ro: Cum vedeti decizia guvernului de a modifica programul Prima Casa?

Ionut Negoita: Este nevoie de o modificare in sensul incurajarii vanzarilor de locuinte noi. Modificarea referitoare la plafonul de garantare nu o consider necesara si oportuna. In primul rand, as mentiona faptul ca locuintele noi corespund din punct de vedere al sigurantei, dar si din punct de vedere termic.

Locuintele vechi sunt depasite, nu este normal sa dai foarte multi bani pe ceva ce va pierde in mod constant din valoare. Asadar, gasirea unei solutii pentru a-i incuraja pe dezvoltatori sa construiasca si sa ofere locuri de munca mi s-ar fi parut mult mai oportuna in programul Prima Casa, decat variantele vehiculate in acest moment.

IMOPEDIA.ro: Era nevoie de o modificare?

Ionut Negoita: In sensul ridicarii plafonului, nu cred ca acest lucru era necesar.

IMOPEDIA.ro: Cum apreciati ridicarea plafonului la 80 mii de euro?

Ionut Negoita: Consider ca aceasta crestere a plafonului va genera scumpirea locuintelor. Desi intentia este cu totul alta, nu cred ca piata va oferi noi oportunitati datorita acestei mariri. Din contra, avand in vedere ca plafonul de garantare al statului catre banci ramane acelasi, inseamna ca prin ridicarea plafonului de imprumut la peste 60.000 euro, vor beneficia mai putine persoane de posibilitatea de a face acest imprumut. Practic, se reduce numarul celor care pot beneficia de aceasta facilitate cu aproximativ 20%.

IMOPEDIA.ro: Va fi incurajata astfel piata constructiilor?

Ionut Negoita: Numai in conditiile in care de aceasta data vor fi prinse si unele facilitati pentru dezvoltatori. Prin simpla ridicare a plafonului nu vad cum s-ar putea intampla acest lucru.

IMOPEDIA.ro: Cine pierde, cine castiga de pe urma acestei modificari aduse programului Prima Casa?

Ionut Negoita: Daca se pastreaza doar modificarile propuse in acest moment, pierd cumparatorii si castiga cei ce-si propun sa majoreze actualele preturi existente pe piata.

IMOPEDIA.ro: Cum apreciati vechiul program Prima Casa?

Ionut Negoita: Ca si principii, programul este o idee buna. Totusi, ar putea deveni mai eficient in urmatoarele luni, cu conditia ca acest lucru sa se doreasca si sa fie corelat cu o analiza serioasa a pietei din acest moment.

IMOPEDIA.ro: Cate locuinte ati vandut prin Prima Casa pana acum?

Ionut Negoita: Pot sa va spun ca in acest moment am vandut prin programul Prima Casa aproximativ 100 de locuinte. In ciuda unor dificultati intampinate de clientii nostri in relatia cu bancile, acestea s-au rezolvat si din punctul nostru de vedere vindem in continuare prin acest program.

IMOPEDIA.ro: Ce elemente ar trebui sa cuprinda noul program din punctul dvs de vedere?

Ionut Negoita: Daca ar exista elemente care sa incurajeze achizitia de locuinte noi, cred ca acest pachet ar putea relansa cu adevarat piata imobiliara.

sursa: imopedia.ro

Articole similare

Basculantele cu sasiu rigid Terex trec in proprietatea Volvo CE

revista de Unelte si Echipamente

Pavajele pentru alei

Dan Mazilu

Solutii eficiente pentru energia portabila

revista de Unelte si Echipamente

Lasă un comentariu