Image default
LifeStyle

Ioan Oratie, un pictor ce iubeste detaliile

Este absolvent al Universitatii Nationale de Arte Bucuresti, Facultatea de Arte Decorative si Design, sectia pictura monumentala, cu profesorul Viorel Grimalschi. A lucrat in atelierul regretatului pictor Vasile Chinschi, de care l-a legat o prietenie puternica si caruia nu pregeta sa-i aduca un profund omagiu.

A participat in timp la numeroase expozitii nationale, alaturi de multi alti artisti ale caror nume reprezinta directii importante ale plasticii romanesti.

Mesajul artistic al lui Ioan Oratie este unul profund umanist, simplu, plin de caldura, pe care il transmite privitorului cu o mare incredere in forta extraordinara a vietii, a puterii sale de regenerare. Lucrarile sale nareaza practic o poveste, ce traverseaza atat universul figurativ cat si pe cel abstract, construind, dupa o buna observare a naturii, un poem. Sursele de inspiratie devin personaje, interactioneza si, la randul lor, multiplica imagini si stari, iar in final isi gasesc un ecou in sufletul nostru.

Evolutia sa ca artist plastic a cuprins doua forme de exprimare armonizate, ce dovedesc rafinata capacitate a pictorului de a surprinde un detaliu, de a aduce in prim-plan acel moment in care infloreste o idee, acea fractiune de timp in care gandul se dezvaluie intr-un anume sens. Toate acestea demonstreaza un talent indiscutabil al artistului Ioan Oratie de a intelege si interpreta viata din jurul sau. De la prima linie asternuta pe panza si pana la forma finala, pictorul se framanta intr-o continua si constienta aspiratie catre perfectiune.

Ioan Oratie foloseste uleiul pe panza, uneori manevrat cu cutitul, pastelurile calde, acuarela sau tempera asternute pe hartie calda, rugoasa, pentru a-si defini parcursul ideatic; echilibreaza gama cromatica, stabileste un protagonist al fiecarei lucrari, fie ca este vorba despre un interior, o stare de spirit sau despre muzicalitatea unei forme ce atrage atentia privitorului.

 

Articole similare

Deschiderea oficiala a targurilor organizate de Romexpo in perioada 7 – 10 aprilie

casamea.ro

Ce pantofi se poartă vara aceasta

casamea.ro

Akzo Nobel lanseaza in Romania culoarea anului 2011

comunicat de presa

Lasă un comentariu