Image default
Echipamente si materiale de constructii Solutii Constructive

Investitie SMART & ECO: unitatea de ventilatie cu recuperare de caldura

Solutia: instaleaza o unitate de ventilatie cu recuperare de caldura si beneficiaza tot timpul de aer proaspat, cu maxima economie. Cu un astfel de aparat recuperezi pana la 85% din energia termica acumulata in aerul evacuat, prin reincalzirea aerului proaspat introdus in incapere.

“Recuperatoarele de caldura aduc in interior aer proaspat din exterior, pre-incalzit in timpul iernii sau pre-racit in timpul verii. Aer proapat poate fi asigurat pe tot parcursul zilei, recuperand energia care s-ar fi pierdut prin ventilatia conventionala.”, spune Alexandru Vasilescu, managerul magazinului www.solutii-eco.ro

Aerul care intra pe fereastra nu este filtrat, iar energia termica acumulata de aerul care se evacueaza, se pierde.

De ce sa instalezi o unitate de ventilatie cu recuperare de caldura

– Aduce aer proaspat in incapere, atunci cand doresti si oricat ai nevoie
– Filtreaza aerul proaspat care este introdus in incapere

– Astfel inlatura pericolul instalarii starilor alergenice ale membrilor familiei
– Evacueaza aerul umed si statut din incapere
– Recuperezi pana la 85% din energia termica acumulata in aerul evacuat.

– Economisesti bani prin reincalzirea aerului proaspat introdus in incapere

Simpla aerisire prin deschiderea geamului nu este suficienta

Specialistul www.solutii-eco.ro atrage atentia asupra faptului ca desi imobilele foate bine izolate reduc cheltuielile de exploatare, prin mentinerea caldurii sau a aerului rece cat mai mult timp fara o ventilatie adecvata, umiditatea si agentii poluanti din aer pot cauza sau agrava alergile, sau pot crea disconfort persoanelor din incapere. Umezeala din incapere poate cauza pagube cladirii prin formarea de condens pe geamuri, tamplarie, pereti, conducand la aparitia mucegaiului si a igrasiei.

Condensul este cauzat de umiditarea relativa ridicata din incapere si se produce in general in perioadele de iarna cand diferenta de temperatura dintre interior si exterior este mare. In acest caz o unitate de ventilatie cu recuperare de caldura asigura o scadere a umiditatii relative din aer, prin aportul de aer proaspat din exterior, fara a pierde mare parte din caldura acumulta deja in aerul din camera.

Deoarece in prezent cladirile sunt atat de bine izolate, aerul nu se poate reinnoi singur si devine statut iar dioxidul de carbon se poate acumula in incaperi. Principala sursa de dioxid de carbon sunt oamenii si plantele. Cu cat acestea sunt mai multe cu atat mai repede dioxidul de carbon se acumuleaza, pana la un nivel nesanatos. Simtomele excesului de dioxid de carbon includ dureri de cap si oboseala prelungita. Unitatile de ventilatie cu recuperare de caldura evacueaza aerul statut si dioxidul de carbon intr-un regim accelerat, aducand in incapere aer proaspat filtrat.

Astfel, cu un consum energetic scazut se obtine atat aer proaspat, umiditate scazuta si nu se pierd bani prin reincalzirea aerului proaspat introdus in incapere. Unitatea de ventilatie cu recuperare de caldura poate fi setata sa functioneze cand doresti si pentru cat timp este necesar.

Specialistii explica principiul de functionare

Aerul proaspat din exterior este absorbit prin intermediul unor conducte, este filtrat si apoi trecut printr-un schimbator de caldura inainte de a fi introdus in camera. In acelasi timp aerul din incapere este si el absorbit si trecut print-o alta intrare a aceluiasi schimbator de caldura, recuperandu-se astfel pana la 85% din energia termica a acestuia. Cele doua fluxuri de aer nu se combina niciodata, energia fiind transferata prin intermediul schimbatorului de caldura.

– Prin filtrarea aerului proaspat introdus in camera se pot retine pana la 98% din particolele poluante
– In functie de tipul filtrarii se pot utiliza tratamente cu ultraviolete sau serpentine antimicrobiene
– Pe langa filtrare aerul poate fi si umidificat daca este nevoie
– Recuperatoarele de caldura folosesc echivalentul energiei electrice al unui bec de 100W.

Afla diferenta dintre o unitate de ventilatie cu recuperare de caldura si un sistem de evacuare a aerului

Unitatea de ventilatie cu recuperare de caldura nu creeaza vacum partial in incapere deoarece nu extrage mai mult aer din incapere decat introduce. Sistemele de evacuare arunca pur si simplu energia acumulata in aerul evacuat.
Unitatea de ventilatie cu recuperare de caldura transfera aceasta energie inapoi aerului proaspat introdus in incapere. Aerul conditionat nu este suficient pentru improspatarea aerului din incapere. Aerul conditionat clasic in sistem “split” nu are aport de aer proaspat. Acestea sunt doar niste pompe de caldura aer-aer. O unitate de ventilatie cu recuperare de caldura este complementara unui sistem de aer conditionat. In timp ce unitatea AC raceste aerul din camera, unitatea HRV aduce aer proaspat in exterior, filtrat si apoi racit cu aerul deja rece care se evacueaza in acelasi timp din incapere.

Articole similare

Mediterana, la noi acasa, cu acoperisul Ruukki Adamante

RL online

Placile ceramice glazurate

Ema Brumareanu

Normele privind constructia de locuinte prin „Prima Casa“ 2 au fost publicate

RL online

Lasă un comentariu