Image default
LifeStyle

Interviu cu ing. peisagist Alexandru Gheorghe

1. Cum a inceput povestea dumneavoastra? Cand v-ati dat seama ca vreti sa faceti o cariera in acest domeniu?

Visul meu era sa devin artist plastic, dar cursul vietii m-a dus catre Peisagistica. Desi in primii ani parea ca ma indepartez de ce-mi doream, am realizat ca de fapt ma apropii mult mai mult decat credeam.

Pentru mine a fi peisagist inseamna a fi artist, si asta am realizat in momentul in care m-am indragostit de aceasta meserie. Faptul ca peisajele impresioniste pe care le admiram in picturile clasicilor pot deveni realitate prin proiecte de peisagistica, faptul ca voi putea participa la sublimul unui peisaj prin designul meu, mi-am spus ca nimic nu poate fi mai portivit pentru felul meu de a fi si pentru visul meu. Ca student am fost “hranit” cu idei sanatoase privind desigul, arhitectura, dar mai ales natura, practic ce vad eu mai frumos intre toate bogatiile mediului ambiental urban si natural, toate aduse in fata oamenilor, in fata omului pe care il respect si de ce nu in fata omului pe care vreau sa-l educ.

Am inceput sa lucrez din anul 3 de facultate in curtile prietenilor, unde am invatat foarte mult despre ce insemna arhitectura peisagera aplicata, cum acolo unde trag eu o linie pe proiect, 10 muncitori sapa in teren, sau acolo unde pun eu un bolovan, doua macarale lucreaza. Efortul din spatele plansetei nu se compara cu efortul din teren si asta invat cu fiecare proiect in parte.

2. Care este lucrarea dumneavoastra de suflet?

Lucrarea de suflet este una inca nerealizata, un proiect mai larg ce se concentreaza pe amenajarea peisagera a zonelor adiacente ruinelor cetatii medievale Giurgiu, si a zonelor periurbane din vecinatate. Fiind din Giurgiu imi doresc foarte mult sa ajut si sa particip la estetizarea si mai ales la valorizarea ruinelor cetatii medievale si a potentialului natural al acestui oras.

Acest proiect este unul cu adevarat de suflet, un vis care sper eu ca va deveni realitate si faptul ca l-am oferit primariei Giurgiu, fara a emite vreo cerere pentru compensare, spune cat de mult consider ca este nevoie de o amenjare in acea zona.

3. Ce va inspira?

Bineinteles natura inainte de orice, apa indeosebi, imi plac formele fluide armonioase cat mai putin agresive. Ma inspira nevoia noastra de a fi aproape de plante si nu doar fizic, ci cu toate simturile, de la mirosul de levantica, la ciripitul pasarilor sau fosnetul frunzelor, de la fluturele care bate agitat din aripi pana la piatra si lemnul de pe podeaua terasei. Imi plac foarte mult denivelarile intr-un spatiu verde, simple si corect conturate de vegetatie sau elemente construite.

Nu in ultimul rand ma inspira, in sine, provocarea fiecarei gradini in parte. 

3. Ce fel de oameni va solicita ajutorul? 

Imi place cum ati formulat intrebarea. Ajutorul meu este cerut in ulima vreme de persoane sau firme ce doresc sa dezvolte zone de relaxare si agrement. In sezonul de amenajare, adica primavara si toamna, am solicitari si pentru gradini particulare de la persoane care de regula au un anumit statut social si familii tinere ce inteleg necesitatea unui specialist, in dezvoltarea unei gradini sau terase functional-estetice, si faptul ca ajutorul unui peisagist nu este neaparat costisitor sau complicat ci dimpotriva. 

4. Ce conditii trebuie sa indeplineasca o gradina pentru a fi la moda?

La moda in Romania nu inseamna ceva bun neaparat, avand in vedere excesul facut cu conceptul de feng shui sau zen. O gradina, in general, este la moda atunci cand isi indeplineste rolul de a fi functionala, estetica si mai ales moderna ca si concept si tehnologii utilizate.

Stilul minimalist este cel mai solicitat, desigur de clientii care aleg sa locuiasca intr-o casa cu acelas stil arhitectural. Nu sunt adeptul ideii de sorcova, adica un stil de casa, unul la interior si unul in gradina. Trebuie sa fie unitar si cursiv stilul gradinii si compozitia ei in legatura cu casa pentru a fi la moda.

Materialele textile si sticla sunt ceva la moda acum in gradina, cat si ideea de gradina de noapte, unde luminile au cel mai important rol.

5. Ce tarife se percep pentru o lucrare si ce include aceasta mai exact?

Personal costurile percepute pentru o colaborare le calculez in primul rand in functie de complexitatea spatiului de amenajat, de dimensiunea spatiului si nu in ultimul rand de locatia sitului. O pondere destul de mare o are suprafata terenului, iar cum beneficiarii inca nu inteleg pe deplin faptul ca ideile, designul unui proiect reprezinta munca deosebita pe care o face un peisagist, apare nevoia unei cuantificari nu tocmai reale dar atat cat sa ofere un cadru de negociere. Astfel un proiect porneste de la 0,5 euro/mp si poate ajunge pana la 10 euro/mp.

In ciuda a ceea ce unii beneficiari cred, proiectul este un proces, nu doar un teanc de hartii sau imagini digitale si machete. Prin urmare proiectul include designul spatiului, planuri tehnice de constructii, planuri tehnice de plantare, planuri de detaliu, plan pentru irigatii, plan pentru sistemele de iluminat, devizul estimativ pentru amenajare si un caiet de sarcini pentru cei ce urmeaza sa amenajeze, iar daca este cazul si un caiet de ingrijire a gradinii cu detalii privind perioadele de inflorire, tundere, stropire pentru daunatori. Desigur intra in sarcina mea sa fiu pe teren in momentul amenajarii, oricare ar fi firma ce amenajeaza, pentru a ma asigura de respectarea planului si a caietului de sarcini. Treaba mea se termina atunci cand pornesc aspersoarele si proprietarii isi beau cafeaua in gradina.

6. Cat timp dureaza sa amenajati o gradina?

Cea mai rapida amenajare pana acum a fost in 3 zile, o gradina de 600 mp nu foarte simpla. Dar daca vorbim de suprafete mari, sau de constructii precum piscina, chiosc, un pavaj complex, sau implementarea de tehnologii moderne poate dura peste 6 luni. Media generala este de doua saptamani pentru amenjare, in conditii perfecte de clima si in functie de sezonul de amenajare, asta daca proiectarea se face vara sau iarna.

7.  Cum au primit romanii ideea de decorator de gradini?

Sincer nu inteleg termenul de decorator de gradini. Exista decorator de vitrine, decorator de tort, dar de gradini nu stiu sa existe. Nici de garden decorator nu am auzit. Poate va referiti la Garden Designer sau Peisagist.

Indeea de peisagist pare sa prinda contur si la noi, ca dovada iata acest interviu ce ma bucura foarte tare.  Nu stiu inca romanii ce face peisagistul exact, ce sa-i ceara, ce sa astepte de la el, de aici nevoia de informare pe care am constat-o si pentru asta am toate acele site-uri. Fiecarui client in parte ii explic ce fac eu, unde incepe munca mea si unde se termina, cu ce il ajut eu si cu ce ma ajuta el pe mine. Asta inseamna sa fii la inceputul unui nou domeniu de design in Romania.

8. Ce parere aveti despre orasul in care locuiti? Are suficient spatiu verde?

Momentan locuiesc in Bucuresti, despre al carui spatiu verde am vorbit in mai multe ocazii si cred ca stim cu totii ca este insuficient spatiu verde pana si pe hartie. In realitate fiecare balta si morman de pietre este considerat spatiu verde de primarie, iar noi le percepem ca elemente agresive, suparatoare in mediul in care traim si pe care il tranzitam zi de zi. Putinul spatiu verde utilizabil si nu cimitire sau mai stiu eu ce inventii mai trec oamenii primariei in statistici, este si el organizat functional destul de haotic iar estetic lasa de dorit.

Cum nevoia de spatiu verde si functiuni asociate cu aceste este dovedita pana si stiintific, este clar ca in Bucuresti, ca si in alte orase din Romania, trebuie sa se insiste si nu prin ienuperi si tui plasate te miri pe unde, ci prin reale spatii verzi de care ma pot atasa, in care imi pot crea amintiri placute.

9. Care sunt sfaturile dumneavoastra pentru tanarul peisagist roman, pentru ca acesta sa devina un bun profesionist?

Sfatul meu este perseverenta in idei, personalitatea in design, multa munca si permanenta cautare si informare.

Ing. Peisagist Alexandru Gheorghe

Tel. : 0723026284
E-mail: [email protected]

www.amenajarigradini.blogspot.com
www.arhitectpeisagist.blogspot.com

 

Articole similare

3 lucruri in care merita sa investesti cand te muti in casa “noua”

RL online

Piesele exclusiviste de decor – cadouri distinse si trainice pentru barbati

casamea.ro

Senso Ambiente prezinta in premiera produsele Ideal Standard

comunicat de presa

Lasă un comentariu