Image default
LifeStyle

Interviu cu arh. Vasile Zastavnitchi

Care sunt cele mai cautate proiecte de casa si care credeti ca sunt motivele?
Proiectul unei case depinde atat de abilitatile arhitectului, cat si de gradul de acceptare al clientului pentru ideile inovatoare. Partea financiara sau legislativa nu este de neglijat, ba chiar uneori are o pondere semnificativa si dicteaza aspectul final al cladirii.
Cele mai cautate proiecte de casa sunt cele care raspund calitatii strict necesare unei familii. Suprafetele nu difera cu mult de cele ale unui apartament la bloc, dar lipsa deranjului din partea vecinilor galagiosi si avantajul unei curti personale sunt elemente deloc neglijabile.

Care sunt primele trei lucruri de care ar trebui sa se tina cont in construirea unei case si de ce?
Cel care doreste sa construiasca o casa trebuie sa tina cont de momentul favorabil in care se afla si care este cel mai potrivit pentru a demara o constructie (unifamiliala). Cu totii stim efectele crizei economice (moment in care se poate castiga sau se pot pierde multi bani intr-un timp scurt), dar sunt si avantaje de genul: pretul scazut al materialelor de construtie. Desi ingreunarea procedurii de emitere a creditelor bancare a stopat realizarea investitiilor mari – cele mici si mijlocii, atat investitorii cat si persoanele fizice cu resurse medii le pot realiza. Aici putem aminti de tehnologiile alternative celor axate pe beton si anume structuri din lemn, metal sau prefabricatele, care scad costurile apreciabil.
Riscurile sunt legate de firma care realizeaza sistemele constructive. Datorita preturilor in scadere, clientul s-ar putea impiedica de neprofesionalismul constructorilor.

 

Avand in vedere contextul economic actual, cum credeti ca va evolua domeniul constructiilor in viitorul apropiat si ce sfaturi dati celor care vor sa-si construiasca o casa?
Materialele preferate de romani atunci cand isi construiesc o casa raman caramida si betonul. Situatia economica actuala va duce la alegerea alternativelor vechilor sisteme de constructii. Vor fi preferate casele din lemn si prefabricate pe sistem american. Cu regret o spun, dar calitatea produselor si a serviciilor va scadea, iar investitiile se vor axa in jurul proiectelor mici si mijlocii.
Pentru cei care au avantajul de a-si construi o casa, i-as sfatui sa se inarmeze cu multa rabdare. Nu sunt de neglijat serviciile unui arhitect, atat pentu etapa de proiectare, cat si pentru decorarea casei. Verificati cu atentie echipa de muncitori constructori, atat inainte de angajare, cat si in timpul lucrului.

Articole similare

Cum sa devii o eco-persoana

Laura Ilica

Eticheta la petreceri pentru gazde si musafiri

casamea.ro

Desert de toamna: placinta cu dovleac

Elena Virlan

Lasă un comentariu