Image default
LifeStyle

Interviu cu arh. Tantica Picu

Care sunt cele mai cautate proiecte de casa si care credeti ca sunt motivele?
In general sunt mai multe componente care genereaza o tendinta. Prima componenta il constituie bugetul care poate fi alocat. Banii care se pot economisi sau imprumuta de la banci permit in general case de 200-250 mp. O a doua componenta care converge in aceiasi directie ar fi ca terenurile din jurul marilor orase sunt putine si scumpe, iar suprafata acestor loturi nu este prea mare. Alt factor este dat de costurile de intretinere care, evident, cresc odata cu marimea locuintei. Pana acum cele mai solicitate proiecte au fost cele care s-au inscris in suprafata construita desfasurata de 250 mp.

Care sunt primele trei lucruri de care ar trebui sa se tina cont in construirea unei case si de ce?
In primul rand, clientul trebuie sa faca un raport realist intre casa pe care a visat-o si costul pe metru patrat al acestei locuinte, plus o suma tampon pentru eventualele evenimente neprevazute. Stiu ca pare evident acest lucru, dar in general oamenii sunt foarte optimisti in privinta costurilor.
Al doilea element ar putea fi nivelul de complexitate al locuintei. Tuturor ne plac casele frumoase, dar clientul trebuie sa stie ca o casa mai lucrata, mai moderna sau pur si simplu mai “jucata” va fi cu siguranta mai scumpa decat casa vecinului, care are aceeasi suprafata, dar are forma regulata a unui hambar cu acoperisul in doua ape.
Al treilea element ar fi legat de profesionalismul echipei care construieste imobilul. Atat de multe lucruri pot fi facute intr-un mod gresit, incat calitatea echipei este un aspect crucial.

Avand in vedere contextul economic actual, cum credeti ca va evolua domeniul constructiilor in viitorul apropiat si ce sfaturi dati celor care vor sa-si construiasca o casa?
Dupa o perioada de adaptare a tuturor “jucatorilor” din sfera constructiilor, cred ca lucrurile se vor schimba. Atat clientii, cat si constructorii si proiectantii vor avea cuvant de ordine eficientizarea. Cred ca toata lumea se va orienta spre case cu suprafete mai mici, 150 mp fiind suficienti. De asemenea, recomand o calitate cat mai buna a termozolatiilor, chiar daca acestea ridica costurile initiale ale constructiei. O termoizolare buna reduce foarte mult costurile de intretinere.

Articole similare

Daca viata iti ofera lamaie, fa o limonada!

Elena Turcu

Legume cu branza la cuptor

de la cititori

Plante aromatice la ghiveci

Elena Virlan

Lasă un comentariu