Image default
Echipamente si materiale de constructii Solutii Constructive

Instalatia de incalzire: cupru sau polipropilena

In cazul instalatiilor ingropate in pardoseala se recomanda polipropilena, pentru ca este mai groasa in carne si rezista mai bine la presiunea exercitata de o sapa din beton. In cazul in care se folosesc totusi conducte din cupru, ele trebuie izolate. In situatia unei montari aparente insa, conductele din polipropilena, cu aspectul lor masiv mai ales in zonele de imbinare, prezinta un net dezavantaj estetic in comparatie cu conductele din cupru. Deci, in cazul in care va hotarâti pentru o instalatie de incalzire din polipropilena, trebuie sa luati in calcul si realizarea unor masti pentru conducte. Pentru acestea, se pot folosi cu succes profilele metalice si placile din gips-carton.

In ceea ce priveste costurile, trebuie sa va spunem ca pentru doua instalatii similare, executate din cele doua tipuri de materiale, cuprul este cu 20% mai scump. La aceste procente se mai adauga si costurile materialelor suplimentare, necesare pentru sudura. Acestea sunt: pasta decapanta (necesara pentru curatarea suprafetei de sudura), cositorul si buteliile cu gaz cu ajutorul carora se realizeaza sudura. Din punctul de vedere al randamentului, conductele din polipropilena sunt mai eficiente. Ele nu pierd caldura, coeficientul de transfer termic fiind foarte mic. In cazul cuprului, acest coeficient este mai ridicat. Neajunsul acesta se poate ameliora simtitor printr-o buna izolatie a conductelor. Izolatia are si rolul de a feri cuprul de abur in incaperile in care acesta exista (baie, bucatarie). In aceste spatii si in lipsa protectiei, conductele din cupru se oxideaza, fenomen care nu apare, evident, in cazul polipropilenei.

Un alt avantaj al acesteia este rezistenta la coroziune chimica mult mai ridicata decât in cazul cuprului. De aceea, conductele de polipropilena sunt recomandate in cazul conectarii instalatiei la sistemul centralizat de termoficare, deoarece in acest sistem (exemplu: RADET) curatarea conducetelor se face cu substante chimice.

Exista o serie de caracteristici similare ale celor doua tipuri de materiale. Dintre acestea mentionam faptul ca timpul de lucru este egal. Pentru un apartament de aproximativ 60 mp realizarea instalatiei se face intr-o saptamâna, indiferent de materialul folosit.

De asemenea, ambele materiale nu fac depuneri in interiorul conductelor, spre deosebire de otel si fonta. O alta calitate a celor doua materiale consta in faptul ca fitingurile nu reduc diametrul tevii. Din acest motiv nu apar pierderi de sarcina, iar presiunea asupra imbinarii se reduce. 

Articole similare

Sisteme de izolare si etansare pentu intreaga casa

casamea.ro

Bancile relaxeaza conditiile de accesare a programului „Prima Casa“

RL online

Locuinta P+1E

RL online

Lasă un comentariu