Image default
Amenajari Exterioare

Ingrijirea si taierea arbustilor

Ingrijirea si taierea arbustilor reprezinta o etapa importanta din viata lor. De ingrijirea lor depinde cat de sanatosi vor fi, iar taierea, „cosmetizarea”, influenteaza aspectul gradinii tale.

Dupa cum s-a mai specificat, este indicat ca substratul de plantare sa fie imbunatatit cu ingrasaminte complexe, compost si mranita (ingrasamant agricol natural provenit din gunoi de grajd bine fermentat sau din resturi vegetale).

Este suficient daca aceasta lucrare se efectueaza o singura data, in anul de plantare. In anii urmatori este necesar sa se completeze gradul de fertilitate al solului cu ingrasaminte o  data sau de doua ori pe an. Cele mai bune ingrasaminte sunt organice sau compostul descompus. In centrele de gradinarit exista o gama variata de fertilizanti; sa urmam intotdeauna indicatiile din prospect!

Este bine ca solul sa se acopere cu scoarta de brad (mulcirea), macar in jurul radacinilor, deoarece sub mulci nu se usuca pamantul si se impiedica aparitia buruienilor. Mulciul format din scoarta de brad rezista un an, doi, dupa care se recomanda innoirea acestuia. Nu se recomanda mulcirea solului cu scoarta de brad la speciile care prefera solurile usor lutoase, deoarece aceasta sporeste aciditatea solului. Putem inlocui mulciul format din scoarta de brad cu mulci din scoarta de arbori foiosi, ramuri maruntite sau iarba tunsa.

In primul an dupa plantare, puietii se uda regulat, pana la fortificarea radacinilor. Udatul se efectueaza pe tot parcursul perioadei de vegetatie, mai ales pe timp de vara, in zilele secetoase. In zonele cu precipitatii reduse, sau unde nu exista posibilitatea udarii, se recomanda folosirea speciilor rezistente la seceta.

In primii trei ani dupa plantare, la gardurile vii se aplica taieri pentru a obtine forma dorita. De obicei, acestea se efectueaza de doua ori pe an, in mai si septembrie, cand ramurile tinere se scurteaza la jumatate. Cu aceste taieri se stimuleaza si cresterile laterale ale arbustului.

Dupa trei ani, cand lastarii plantei s-au imbinat, adica s-a format gardul viu, putem trece la taierile de intretinere, la finalizarea formei gardului viu propriu-zis. Exista o parere raspandita si se recomanda ca gardul viu sa fie mai ingust in partea de sus si mai larg in partea de jos. Astfel, toate partile plantei vor beneficia de lumina.

In cazul arbustilor foiosi, taierile de intretinere se realizeaza de doua ori pe an,  in iunie si septembrie, iar in cazul coniferelor o singura data, in luna mai.

Articol preluat din cartea „Garduri vii”, Editura Casa. Pentru mai multe carti despre casa si gradina intrati aici.

 

Articole similare

Sfaturi utile pentru ingrijirea florilor de primavara

casamea.ro

Idei ingenioase pentru gradini mici

casamea.ro

Plante iubitoare de lumina

Dan Mazilu

Lasă un comentariu