Image default
Amenajari Exterioare Gradinarit

Ingrijirea si inmultirea viei

Daca toate frunzele au cazut de pe joarde, stropiti vita-de-vie cu un produs cupric. Poate fi sulfat de cupru, zeama bordeleza in concentratia de 2% (sulfat de cupru plus var stins, in proportii egale, diluate in apa) sau diverse produse sub diverse titulaturi, dar avand cupru in compozitie.

Sulfatul de cupru este un bun dezinfectant al scoartei si, in cazul particular al vitei-de-vie, el determina o crestere a rezistentei joardei la factorii de mediu, deci sanse sporite pentru a trece peste o iarna grea. Prin urmare, fiti siguri ca nu faceti deloc o munca inutila ci, dimpotriva, una aproape obligatorie!

Dupa ce imbaiati bine plantele, lasati sa se usuce, apoi treceti la acoperirea radacinilor, mai ales in cazul exemplarelor sensibile la ger. Faceti musuroaie inalte de 30-40 cm, dar fara sa batatoriti pamantul.

Atentie! Stropirea se face numai in zilele in care temperatura aerului este pozitiva si in care nu bate vantul.

In locurile in care au disparut vite, sau acolo unde doriti sa infiintati o mica plantatie, puneti butasi la prins. Taiati joarde sanatoase in bucati de 30-40 cm, introduceti-le cu partea inferioara intr-un stimulent pentru inradacinare (se gaseste la magazin) sau in balega de vaca, apoi puneti-o in groapa sapata in prealabil. Cam doua treimi din butas trebuie ingropat, restul ramane deasupra solului si se musuroieste bine. Pamantul cu care se astupa groapa trebuie sa fie alcatuit din parti egale de sol curat, nisip si compost bine fermentat (este interzis sa folositi gunoi proaspat!).

Pont: doi butasi

Pentru a fi siguri ca veti avea o vita in acel loc, puneti la prins doi butasi, in aceeasi groapa, la 5-8 cm distanta unul de celalalt. Daca aveti noroc si se prind amandoi, pe unul dintre ei il puteti muta in cursul anului viitor.

Articole similare

5 lucrari de primavara care te vor ajuta sa ai o gradina infloritoare

comunicat de presa

Piscina. Opt intrebari fundamentale

Dan Mazilu

Cum udam plantele iarna?

RL online

Lasă un comentariu