Image default
LifeStyle

Îngrijirea plantelor de apartament în lunile de vară

Pe lângă aportul de ordin estetic, plantele şi florile de apartament împrospătează aerul şi animă spaţiile în care sunt ţinute. Însă pentru a te bucura de toate aceste beneficii trebuie să le îngrijeşti corespunzător.

Indiferent de tipul de plantă, îngrijirea constantă este foarte importantă şi presupune: schimbarea pământului, folosirea de îngrăşăminte, distrugerea insectelor/paraziţilor. Pe lângă acestea, plantele au nevoie de o anumită temperatură, lumină şi apă. În linii mari, iată ce presupune îngrijirea plantelor de apartament pe timpul verii:

Înainte de e alege locul pentru plantele şi florile de apartament, află dacă acestea sunt iubitoare de lumină sau nu. Este de preferat ca în lunile de vară să muţi o parte dintre plante afară (cele care se simt bine în mediul exterior), dar fără să le expui direct la soare. În cazul în care nu beneficiezi de curte sau grădină, un loc bun pentru expunerea florilor este balconul. În perioadele caniculare, este mai bine ca florile să fie udate dimineaţa sau seara pentru a evita apariţia de arsuri pe frunze la contactul cu apa.

Curăţarea de praf a plantelor de apartament, în special a celor cu frunze mari, se face prin spălare cu soluţii speciale sau apă la temperatura camerei.

Tratarea plantelor împotriva dăunătorilor se face cu insecticide. În magazinele de specialitate se găsesc produse de tratare împotriva dăunătorilor care se aplică pe mai multe categorii de plante (legume, flori), inclusiv pe cele decorative. Printre cele mai cunoscute insecte parazite sunt: puricii, musca albă, tripsul, păianjenul roşu sau acarianul.

Îngrăşământul (sub formă de praf, granule, batoane, în formă lichide, spray pulverizator) se aplică de două ori pe lună în perioadele normale de creştere şi săptămânal în timpul înfloririi. Perioada cea mai bună pentru „hrănire” este cea de creştere, de la începutul primăverii până toamna, deci inclusiv vara. Îngrăşămintele trebuie să conţină azot, fosfor şi potasiu, necesare în dezvoltare, înflorire şi rezistenţă faţă de boli. Azotul favorizează dezvoltarea frunzelor, potasiul influenţează formarea fructelor şi calitatea lor, iar fosforul stimulează înflorirea şi creşte rezistenţa plantei faţă de boli. În compoziţia produselor de fertilizare se mai găsesc şi magneziu, vitamine şi oligoelemente (fier, cupru, bor). Pentru plantele slăbite sau cu rădăcini puţin dezvoltate (orhidee, bromelii) sunt eficiente unele îngrăşăminte lichide sau solubile care pot fi aplicate prin pulverizare pe frunze.

Sursa foto: https://pixabay.com

Articole similare

Horia Varlan recomanda o reteta sofisticata, dar usor de realizat: Balotina de Pui cu Fistic, Rosii confiate si Masline Verzi

casamea.ro

Concursul a luat sfarsit! Afla cine sunt castigatorii!

RL online

Un nou concasor de falci de la Sandvik – QJ341

revista de Unelte si Echipamente

Lasă un comentariu