Image default
Amenajari apartamente Amenajari Interioare

Ingrijirea corecta a finisajelor din placi ceramice

Placile ceramice sunt, cu siguranta, prezente in locuinta fiecaruia dintre noi si nu e de mirare, tinand cont ca durata lor de viata este una considerabil de mare. Daca sunt intretinute periodic, acestea pot arata ca noi chiar si la zeci de ani dupa montaj. Ingrijirea lor este simpla, insa exista cativa pasi pe care trebuie sa-i urmezi.

Ce ustensile si substante trebuie sa folosesti

Gresia si faianta au suprafete dure, insa acest lucru nu inseamna ca le poti curata cu orice. Ca ustensile, ai nevoie de o galeata, o perie moale, o laveta si de utilul aspirator. Nu recurge la obiectele de curatat care au peri metalici sau suprafete abrazive. Mai trebuie sa adaugi pe lista un detergent pentru suprafete ceramice, apa si un material de etansare pentru rosturi.

Fereste-te de detergentii care au in componenta lor substante acide (de exemplu clor) sau care contin particule abrazive. Acestea distrug, in timp, suprafatele, ceea ce va duce la riscul ca particulele de praf sa patrunda in porii deschisi ai gresiei si faiantei. Odata ajuns in acel punct, placile ceramice vor fi aproape imposibil de curatat, asadar este mai bine sa previi! De asemenea, nici substantele chimice care contin grasimi nu sunt indicate, deoarece acestea vor lasa multe pete pe suprafata gresiei, murdaria acumulandu-se mai rapid. De preferat este sa folosesti apa putin calduta, in care sa dizolvi detergentul sau putin amoniac.

 

Pasi de urmat

Curatarea uscata este primul pas, mai ales in cazul pardoselilor. Fie ca utilizezi o matura, o perie cu fir moale sau aspiratorul, suprafetele ceramice trebuie, mai intai de toate, curatate de praf. In felul acesta vei evita ca o parte din praf sa intre in pori sau sa se depuna pe chitul din rosturi.

Pentru curatarea umeda, vei avea nevoie de o laveta imbibata in solutia de curatare cu ajutorul careia vei curata suprafetele cu miscari circulare, apoi limpezeste cu apa curata sau cu putin amoniac. Daca sunt formate pete persistente pe suprafata gresiei, iti recomandam sa lasi solutia de curatare sa actioneze putin mai mult inainte de etapa de limpezire.

De 2-3 ori pe an, la finalul acestui proces de curatare, este recomandat sa aplici o solutie de etansare in zona rosturilor. Aceasta este hidrofuga, impiedicand patrunderea apei si a mizeriei in rosturi si, totodata, patrunderea mizeriei in masa chitului care, in general, este un material poros.

Trucuri si ponturi

Pentru a curata placile ceramice mai rar, o masura eficienta este aceea de a amplasa un gratar la intrare, eventual peste covoras. Aceasta masura simpla va opri o mare parte din noroiul si praful aduse de afara, pe incaltari.

Petele de grasime pot fi curatate cu otet. Zonele in care s-a acumulat mizerie care a inceput sa intre in porii gresiei ceramice pot fi rezolvate tot cu ajutorul otetului, insa adaugand putin bicarbonat care va produce o reactie acida. Nu recurge, insa, prea des la aceasta solutie, deoarece vei risca sa indepartezi tratamentul de suprafata aplicat placilor ceramice.

Sursa foto: www.design-homes.ru

Articole similare

Culori indicate pentru mărirea şi micşorarea optică a spaţiului

Elena Virlan

Casa MK, Hunedoara

Alexandra Petraru

Locuintele din lemn

Luana Ibacka

Lasă un comentariu