Image default
Amenajari Exterioare

Înfrumuseţează grădina cu alei întrerupte!

Orientul îndepărtat a oferit multe surse de inspiraţie pentru arhitectura şi designul occidental şi european. Ideea aleilor întrerupte a fost preluată din grădinile orientale, îndeosebi din cele japoneze.

Avantajele aleilor întrerupte

Pe lângă efectul decorativ incontestabil, aleile întrerupte oferă şi beneficii practice şi financiare. În primul rând, o alee întreruptă urmează cursul firesc al paşilor noştri, cu alte cuvinte, ne ajută să ne deplasăm dintr-o parte în alta a grădinii fără a călca gazonul sau florile. În al doilea rând, realizarea unei alei întrerupte necesită puţine materiale şi cunoştinţe.

Din ce poate fi realizată o alee întreruptă

De regulă, se folosesc trei componente: materialul propriu-zis, nisip şi mortar. Atunci când se doreşte o grădină cu look cât mai natural, se aleg materiale naturale, cum ar fi: pietre şlefuite, “rondele” de trunchi de copac sau plăci de lemn. În grădinile urbane se pot folosi dale de beton, cărămidă sau ceramică. Ideea e ca materialul pe care îl alegi (piatră, beton sau lemn) să se regăsească în grădină pentru a-i oferi un aspect unitar.

Mod de realizare

Aşa cum vă spuneam mai sus, operaţiunea de realizare a unei alei întrerupte nu este deloc complicată şi presupune cheltuieli mici. Mai degrabă este nevoie de îndemânare şi simţ estetic pentru a integra aleea cât mai bine în designul grădinii. Materialele se aşează direct pe pământ, apoi se fixează cu nisip şi mortar. Între dalele de piatră se lasă spaţiu pentru creşterea ierbii sau florilor. Aceste spaţii trebuie să fie egale şi suficient de mici pentru a putea fi utilizate şi de copii. În cazul în care paşii sunt realizaţi din lemn, este recomandat ca acesta să fie tratat în prealabil pentru a-i oferi durabilitate. Aleea trebuie lăsată să se usuce aproximativ 3-4 zile înainte de a fi utilizată.

Nouă ne-au atras atenţia în mod deosebit aleile întrerupte din piatră deoarece sunt foarte diferite din punctul de vedere al dimensiunilor, formelor şi culorilor. Vedeţi exemplele noastre din galeria foto şi vă veţi convinge.

Sursa foto: www.architectureartdesigns.com

Articole similare

Piscina interioara sau exterioara?

Elena Virlan

Testeaza produsele Gardena pe www.hailacasa.ro!

casamea.ro

Biroul de perete – o soluție potrivită pentru spațiile mai puțin generoase

casamea.ro

Lasă un comentariu