Image default
Echipamente si materiale de constructii Solutii Constructive

Incalzirea geotermala-sistemul de incalzire si instalarea acestuia

Sistemele de incalzire geotermala folosesc caldura pamantului ca sursa de incalzire a locuintelor, dar si in cadrul unor procese industriale, precum incalzirea apei din bazinele piscicole sau in industria laptelui ori pentru producerea de energie electrica.

Deoarece temperatura scoartei terestre ramane constanta in vecinatatea suprafetei solului pe o adancime de aproximativ 3 metri, la acest nivel se instaleaza tevi subterane prin care circula un lichid care are rolul de a prelua caldura din sol. Cu ajutorul pompelor, acesta este directionat catre un schimbator de caldura, de unde caldura este distribuita in toata casa prin intermediul unui echipament de ventilatie.

Astfel, sistemul termic geotermal este compus din trei parti: unitatea de schimb de caldura cu solul, pompa termica propriu-zisa si sistemul de alimentare cu aer. Schimbatorul de caldura consta intr-un ansamblu de tevi aranjate in spirala, ingropat in partea superioara a scoartei tereste, in apropierea cladirii.

Agentul termic – de cele mai multe ori apa sau o solutie de apa si antigel – circula prin tevi si absoarbe sau cedeaza caldura solului, in functie de anotimp. Iarna, pompa transmite caldura acumulata de agentul termic in cadrul sistemului de alimentare cu aer. Vara, are loc procesul invers, iar caldura evacuate din interiorul cladirii poate fi folosita la incalzirea apei necesare in gospodarie.

Procesul de transfer al caldurii din sol in interiorul casei implica un ciclu de operatiuni constand in evaporare, compresie, condensare si expansiune. Ciclul incepe atunci cand agentul frigorofic rece trece prin schimbatorul de caldura si absoarbe caldura de la sursa, avand temperature mai scazuta.

In timpul procesului de absorbtie a caldurii, lichidul frigorific se transforma in gaz, apoi trece prin compressor, unde este presurizat in conformitate cu setarile termostatului, temperature lui ajungand la peste 70 de grade Celsius. Gazul fierbinte este dirijat apoi printr-un schimbator de caldura agent frigorific-aer, caldura rezultata fiind directionata in interior la o temperature de aproximativ 37 de grade Celsius.

In timpul procesului de pierdere a caldurii, agentul frigorific se transforma din nou in lichid. Acesta este racit, dupa care este trecut printr-o supapa de expansiune, iar ciclul incepe din nou. Daca se doreste racirea aerului din incaperi, procesul este invers.

Articole similare

Analiza imobiliara Titan

Costel Popa

Ignifugarea si hidrofugarea lemnului

Dan Mazilu

Terminologia acoperisului

Dan Mazilu

Lasă un comentariu