Image default
Amenajari Interioare

In viitor, design-ul va insemna tehnologie

Nu va speriati inca, vorbim de un proiect numit “Biologie sintetica”, nu exista inca, dar idea nu este chiar foarte departe de posibilitatile tehnice. Ce face acest covor si ce rol au bacteriile in toata ecuatia asta?

Proiectul propune existenta unor bacterii sintetice intr-o suprafata de calcare (covor, pardoseala, etc). Acestea ar indeplini rolul de a “manca” murdaria si a curate picioarele, dar pot avea o utilizare mult mai vasta: pot actiona ca makere si astfel pot avertiza utilizatorul asupra prezentei unei substante toxice sau unei bacterii daunatoare. Aceste sisteme de alerta trebuie sa se manifeste vizual, ceea c ear da posibilitatea unei astfel de tehnologii sa influenteze arhitectura si design-ul interior.

Un caz concret: imaginati-va ca atunci cand creste concentratia de dioxid de carbon in aerul locuintei, un covor de acest gen isi schimba culoarea, anuntandu-va ca trebuie sa deschideti fereastra si sa aerisiti! Putem merge chiar mai departe cu imaginatia: ce-ar fi daca o astfel de suprafata ar fi conectata la un sistem de monitorizare si control al casei (BMS) si ferestrele s-ar deschide automat pana sa ajungeti acasa? Dar daca tocatorul de la bucatarie ar contine astfel de bacterii si ar putea detecta prezenta alergenilor, hormonilor sau chiar a mutatiilor genetice efectuate asupra alimentelor?

Tashia Tucker, mintea din spatele acestui proiect, estimeaza ca ar trebui cam 10 ani de cercetari in laborator pentru a perfection tehnologia, iar peste 15-20 de ani astfel de obiecte pot fi puse in vanzare catre publicul larg.

Ce spuneti, viitorul suna bine?

Sursa foto

Articole similare

Cum obtii o bucatarie desavarsita: stylish si functionala

casamea.ro

Primavara in designul de interior

casamea.ro

Fecioara 20-26 octombrie

Dani Belea

Lasă un comentariu