Image default
Amenajari apartamente Amenajari Interioare

Ilumineaza corect fiecare spatiu de acasa!

Reamenajarea locuintei presupune nu doar inlocuirea mobilierului si a accesoriilor, ci si dotarea cu corpuri de iluminat si aparatura noua. Daca locuiesti intr-o casa/intr-un apartament vechi, devine necesara schimbarea instalatiei electrice. O instalatie veche poate provoca defectarea aparaturii electrocasnice sau chiar incendii. Daca instalatia electrica este realizata din aluminiu, inlocuieste-o cu alta, din cupru, deoarece va permite folosirea unor numar mare de aparate electrice fara a periclita buna functionare a prizelor.

Inainte de a trece la actiune, fa-ti o imagine de ansamblu asupra decorului. Mai exact, clarifica-ti unde doresti sa amplasezi piesele de mobilier si corpurile de iluminat, astfel incât pozitionarea prizelor si a intrerupatoarelor sa-ti permita sa ai acces facil la ele. De intregul demers se poate ocupa un arhitect, un designer sau un profesionist in domeniul instalatiilor. De pilda, arhitectul poate stabili cum se va face iluminatul general si ambiental, in ce masura sunt necesare lumini in tavan, pe perete, si de câte prize este nevoie.

Inainte de montarea corpurilor de iluminat in living, trebuie sa ai deja un concept de design bine pus la punct. Arhitectul sau designerul trebuie sa imparta spatiul acestei incaperi in zone distincte – loc de relaxare, de tv, de servit masa sau de lectura – si sa planifice totul pâna in detaliu (de pilda, sa pozitioneze mobilierul, masa si elementele decorative). In functie de acest plan, se vor repartiza si sursele de lumina, astfel incât sa serveasca corespunzator fiecarei arii. Iluminatul general (lustra, aplice) poate fi completat cu cel ambiental (spoturi, lampadare etc.). In cazul in care doresti sa scoti in evidenta un anumit obiect de decor, o poti face cu ajutorul unui corp de iluminat.

Inainte de a alege sistemul de iluminat pentru bucatarie, ia in calcul dimensiunile acesteia. Daca este spatioasa, poti incastra in tavan mai multe corpuri de iluminat pentru a obtine o distributie uniforma a luminii. Pentru activitatile de aici ai nevoie de un iluminat local. Astfel, pentru blat, monteaza in dulapurile suspendate spoturi cu halogen, tuburi cu neon sau leduri. Daca nu agreezi lumina neonului, atunci utilizeaza becuri liniare cu incandescenta. O alta varianta o reprezinta spoturile, care trebuie insa montate des, pentru ca lumina rezultata sa fie uniforma. Avantajul principal al iluminarii blatului de lucru este acela ca sunt eliminate umbrele, din cauza carora se pot produce multe accidente.

Spre deosebire de bucatarie, care necesita un iluminat general si local, dormitorul poate fi iluminat doar cu ajutorul unor aplice sau al clasicelor veioze, mai ales daca indeplineste doar functia de relaxare si nu serveste si altor activitati. Biroul necesita o atentie mai speciala. Aici, iluminatul general poate fi completat cu ajutorul unui lampadar, care poate fi pozitionat in  apropierea mesei sau a fotoliului. Desigur, din birou nu ar trebui sa lipseasca nici lampa de birou.

In sala de baie, schema de iluminare trebuie planificata in functie de locul in care amplasezi obiectele sanitare. Include aici cel putin doua surse de lumina pe circuite separate: iluminat punctual deasupra si/sau in jurul oglinzii, având in vedere ca utilizezi cel mai frecvent aceasta zona, si iluminat ambiant pentru restul spatiului. Iluminatul suplimentar (deasupra cazii de baie, in dulapurile incastrate sau chiar in pardoseala) are rolul de a crea o atmosfera misterioasa sau romantica. Cele mai recomandate corpuri de iluminat sunt spoturile speciale, rezistente la umiditate.

Material preluat din numarul de aprilie al revistei Domus

 

Articole similare

Ce pasi trebuie sa urmezi daca vrei sa ai o casa mai vesela si mai primitoare

casamea.ro

Cabana de vanatoare in stil aristocrat

Simona Popa

Clasic sau modern?

Ana-Maria Oancea

Lasă un comentariu