Image default
Amenajari Exterioare

Iluminarea gradinii

Cel de-al doilea rol este de natura decorativa, de subliniere a unor aspecte ale compozitiei prin reliefare pe fondul de penumbra sau intunecare al altora. Proiectarea luminii pe unele constructii decorative, jocuri de apa, decoratiuni florale, arbori cu frunzis de culoare deschisa, produce efecte estetice deosebite. In unele cazuri se recuge la combinatii de diferite culori ale luminii, in mod deosebit in cazul fantanilor sau jocurilor de apa decorative.

Corpurile de iluminat pentru gradina pot fi de mai multe feluri, in functie de scopul si forma lor. Putem vorbi de felinare de perete, folosite pentru a pune in valoare o constructie dar si pentru a asigura lumina necesara unei intrari, fie in casa, fie in gradina; felinare pentru aranjamente de plante – de regula de talie mica si cu lumina indreptata in jos. Pot fi felinare de gradina de inspiratie clasica, uneori in stil gotic ce aduc o atmosfera eleganta si plina de romantism, sau pot fi realizate in stil modern. Alegerea unui model, sau a altuia depinde de stilul gradinii, dar si de arhitectura casei. Avantajul acestor tipuri de felinare este ca nu au nevoie de conectare la sistemul electric, lumina calda a lumanarilor invaluind astfel intregul spatiu intr-o astmosfera de basm.

Alte tipuri de corpuri de iluminat sunt lampile de diverse forme si din diverse materiale. Oferta in acest sens este foarte vasta, si va permite sa va jucati in functie de stilul de amenajare al gradinii.

Nu uitati ca aceste corpuri de iluminat, prin forma, inaltime si mod de aranjare sunt tratate ele insele ca obiecte decorative, in plus dispunerea lor poate crea imagini nocturne foarte atractive: aliniamente de surse luminoase la acelasi nivel, cu efecte de perspectiva, cercuri de lumini, etajari sau dispersie de lumini.

De-a lungul aleilor trebuie prevazute pe margini corpuri de iluminat inalte, ce asigura o lumina difuza. Cele scunde fie orienteaza lumina in jos, stralucirea luminii fiind ascunsa de un abajur, fie au globuri translucide. Pentru iluminarea plantelor se folosesc becuri cu incandescenta care nu denatureaza culorile, sursa luminoasa fiind amplasata la 30-40 cm deasupra masei de flori, de regula pe o tija.

Mai multe produse si informatii gasiti si pe www.amenajarigradinibucuresti.ro.

Articole similare

Redecorare cu stil pe terasa

Ion Diamandi

Gradina japoneza din Portland, un ansamblu de poveste

Madalina Constantin

Aranjamentele florale: mereu atragatoare

Elena Virlan

Lasă un comentariu