Image default
LifeStyle

Igiena in exces ar putea distruge sistemul imunitar al copiilor

Savantii considera ca, de vina pentru cresterea dramatica a numarului de cazuri de astm, eczema, febra fanului, diabet si alte afectiuni, ar fi stilul de viata al copiilor. Din cauza faptului ca micutii nu se mai joaca in noroi, nu mai interactioneaza cu animalele si nu se mai murdaresc, sistemul imunitar al acestora ar putea fi compromis.

Cercetatorii cred ca daca organismul nu este expus din timp la microbi, acesta nu va stii cum sa se comporte atunci cand intra in contact cu praful, polenul si cu agentii patogeni. Nici consumul excesiv de antibiotice nu ii ajuta pe micuti prea mult, pentru ca slabeste si mai tare sistemul imunitar. Studiul care a scos la iveala aceste rezultate a fost realizat de o echipa de cercetatori americani. Acestia au crescut cobai intr-un mediu steril si i-au hranit numai cu mancare sterila.

Plamanii si intestinele animalutelor erau pline cu celule imunitare responsabile pentru declansarea astmului si a problemelor intestinale. Cand aceste boli s-au manifestat, formele lor au fost mult mai severe. Cercetatorii de la Universitatea Harvard au mutat cobaii sterili intr-un mediu obisnuit, alaturi de cobai plini de bacterii. Acele vietati care fusesera mutate la varsta adulta, nu au avut de suferit foarte mult.

Cobaii aflati in primele saptamani de viata, insa, s-au imbolnavit. Acest lucru dovedeste ca exista o anumita perioada de timp in care sistemul imunitar invata sa faca fata invaziilor agentilor patogeni.

“Vrem sa aflam ce microbi pot oferi un boost sistemului imunitar, pentru a crea un vaccin“, a declarat Graham Rook, profesor emerit la University College London. Cu toate acestea, expertii nu ii sfatuiesc pe parinti sa renunte la standardele de igiena, pentru ca acest lucru este foarte periculos.

Trebuie sa cercetam mai teminic fenomenul inainte sa facem asemenea sugestii”, a declarat Richard Blumberg, medic si autorul al studiului. Ipoteza potrivit careia igiena in exces ar fi de vina pentru cresterea numarului de persoane alergice a fost lansata prima data in 1989, cand s-a observat ca micutii care aveau frati, sau cei crescuti la tara, erau mai sanatosi decat ceilalti copii.

Articole similare

Eveniment la orizont: ROCAD 2013, 15 – 17 mai, Palatul Parlamentului

Ion Diamandi

Masuta de cafea rustica

Elena Virlan

Somnul bun, datorat calitatii la puterea a 3-a

casamea.ro

Lasă un comentariu