Image default
Home

Hote si curatarea acestora, tot ce trebuie sa stii despre ele

Hotele sunt extrem de importante, cu ajutorul lor se elimina aerul viciat dintr-o zona unde se prepara mancare.

La ce distanta se monteaza o hota fata de aragaz?

Distanta la care trebuie montata o hota este de 60-70 de cm fata de aragaz. Daca hota a fost montata mult prea jos, riscati ca motorul acesteia sa se strice din cauza temperaturilor ridicate din timpul procesarii mancarurilor. In cazul in care hota a fost montata mult prea sus, eficienta de a evacua aerul viciat va fi diminuata.

Mai trebuie sa stiti si ca latimea hotei trebuie sa corespunda  intotdeauna cu latimea aragazului.

Hotele dispun de o varietate de filtre: filtre din hartie, filtre metalice sau filtre de carbon.

Filtrele de hartie sunt de unica folosinta, si trebuie schimbate o data la doua luni. Acest tip de filtre este recomandat in special pentru hotele care au aerisire, adica au tubul catre exterior.

Filtrele metalice sunt filtre care pot fi curatate. Acestea se curata o data la doua luni si sunt recomandate pentru hote cu aerisire.

Filtrele de carbon sunt recomandate in special pentru hotele care nu au aerisire. Acest tip de filtru absoarbe doar mirosurile neplacute si grasimile. Eficienta acestui tip de filtru este scazuta deoarece aburul este evacuat in bucatarie.

Curatarea hotelor este o actiune extrem de importanta care nu trebuie sa fie neglijata. O hota care nu a fost curatata la timp poate fi un adevarat risc de incendiu intr-o bucatarie.

Pentru siguranta dumneavoastra specialistii recomanda sa apelati la firme specializate pentru a curata hotele si intreg sistemul de exhaustare.

Pe palele ventilatorului hotei si in tubulatura se regasesc depuneri masive de grasime. Aceasta grasime este extrem de periculoasa. In cazul in care grasimea este expusa chiar si celor mai mici temperaturi, devine inflamabila si se poate aprinde foarte usor.

Exista mai multe tipuri de grasimi care se regasesc in sistemele de exhaustare:

1. Grasimile de ardere: aceste grasimi sunt grasimi de natura lichida, se topesc  chiar si atunci cand sunt expuse celor mai joase temperaturi, devenind inflamabile.

2. Grasimile stratificate: aceste grasimi sunt de tip ceara ori grasimi vegetale, sunt cele mai periculoase grasimi, devin extrem de inflamabile.

Pe langa faptul ca hotele pot ascunde depuneri masive de grasime care pot isca incendii, grasimea necuratata poate deveni si un mediu propice pentru dezvoltarea coloniilor de microbi. Asadar necuratarea hotelor va poate pune nu doar viata in pericol, ci si sanatatea.

O alta recomandare pe care o fac specialistii este ca toate sistemele de exhaustare sa nu fie mascate, sa nu fie acoperite de tavane false. Acoperirea acestora cu tavane false poate duce la acumulare de gaze. Aceste gaze sunt extrem de periculoase si riscati producerea unei explozii.

Exista legi care cer ca operatiunea de curatare hote sa fie facuta la un anumit interval de timp?

Exista legi care se aplica pentru domeniul alimentatiei publice. Hotele din bucatariile restaurantelor de exemplu, este obligatoriu sa fie curatate o data la trei luni. Curatarea lor trebuie sa fie efectuata intotdeauna de catre persoane si firme autorizate si specializate in acest domeniu.

Totusi exista anumite criterii dupa care sunt curatate hotele. Frecventa cu care sunt curatate depinde de factori ca: mancarurile care sunt preparate in bucatarie si cat de des este utilizat sistemul de exhaustare.

Locatiile se evalueaza, iar dupa o evaluare amanuntita li se stabileste un termen de curatare (lunar, trimestrial sau semi-anual)

Este necesar sa curatati hotele din bucatariile in medie de doua ori pe an.

Articole similare

Care sunt cele mai bune produse pentru curățarea și igienizarea spațiilor?

casamea.ro

Care sunt acei adezivi de inalta calitate folositi pentru lipirea lemnului?

comunicat de presa

Fii creativ: ce poți face din paleții reciclați

Sânziana Iaru

Lasă un comentariu

nine + eight =